Jumpgate: evolúció folyamatban!A Jumpgate sztorija elég érdekes. Még 1997 elején három louisville-i (Colorado, USA) srác elhatározta, hogy készít egy online űrstratégia/akció címet, nagyjából az Elite és a Wing Commander: Privateer nyomdokán. Megalakították a NetDevil stúdiót, felvettek még három szakit, és 2001 szeptemberében piacra is került a Jumpgate, a 3DO gondozásában. Pár hónap múlva a haldokló kiadóval megszakadt a kontaktus, ekkor a fiúk átigazoltak a Themis Grouphoz, amely átvette a technikai támogató funkciókat. Az európai verzió 2001 júliusában indult a német Mightygames patronálásával, ez 2005. június 1-ig tartott, amikor is a germán cég becsukta kapuit. A NetDevil ekkor a cég maradék GM-je segítségével minden élő accountot átvitt a US szerverre, mely azóta Worldwide Server néven fogadja a világ minden részéből a pilótajelölteket.

A Jumpgate alapelve tulajdonképpen egyszerű: a játékosok pilóták, akiknek célja hírnév- és vagyonszerzés kereskedelemmel, bányászattal, és/vagy harccal. A perzisztens univerzum 160 szektort tartalmaz, ezek között a címadó térkapuk (jumpgate) segítségével lehet közlekedni. Vannak szektorok, melyekben űrállomás és egy bolygó található, illetve aszteroidamezősök, melyekben ugyan nincs központi állomás, de játékosok által birtokoltak és vezetettek igen, és itt találunk a GM-ek (játékmesterek) által irányított eseményeket is. Van PvP és PVE is, némi RPG-vonallal és sztoriívvel, lehet egyedül boldogulni vagy osztagokba tömörülve mókázni. Öt frakció van, ebből kettőt az M.I. „kezel”, a többi játszható. A játék egyik truvája, hogy itt aktuálisan tényleg neked kell a hajót terelni (48 modell van, mind fejleszthető), a dokkolástól a manőverezésen át a csatákig, épp ezért egyébként ajánlott hozzá egy joystick is; a játék minden háromtengelyű, „gázkaros” (throttle), általánosságban repszimhez használt szerkezetet támogat, de tökéletesen kezelhető egér/billentyű kombóval is. Kiemelendő, hogy a hajókra a newtoni fizika hat, bár a játszhatósághoz idomítva, így a repülés közel valós élményt nyújt.

Jumpgate: evolúció folyamatban!Aki ki akarja próbálni a cuccot, a hivatalos weboldalról letöltheti a mindössze 150 megás (sőt, videók és zene nélkül csak 66 megás) kliensprogramot, ami ráadásul ingyenes, offline szimulátorként működik, afféle gyakorlópálya gyanánt, és jár hozzá egy 10 napos online próbakulcs is. Akinek pedig megtetszik a cucc, havi 9,95 dollárért csatlakozhat az univerzumhoz.

Eddig a múlt, és most térjünk rá a jelenre, mely cikkem apropóját adja: hűen a tavalyi beharangozáshoz, a srácok pénteken bejelentették a játék megújítását. A stílusosan egyszerű Jumpgate: Evolution címet viselő expanzió új grafikus motort, új cuccokat, egyszerűbb, mégis összetettebb játékot ígér. Egyelőre ennyi az információ, a most megnyitott hivatalos weboldalon a híremhez mellékelt (alfaállapotú) képek találhatók, no és a jelentkezési lehetőség a bétatesztelésre, így akit érdekel a dolog, ne habozzon, iratkozzon fel hamar! Amint bővebb információink vannak a cuccról, természetesen jelentkezünk.