A Coleco nem ismeretlen a konzolgyártók között, hiszen már 1982-ben kiadta a ColecoVision nevű játéggépét, amit három évig lehetett kapni. A premier után 12 játékot lehetett rá megvenni, de a három év alatt összesen 145 program készült rá. 

A cég most a Retro Video Games Systemsszel állt össze, hogy létrehozzon egy vadonatúj játékgépet, ami elsősorban a retro hangulatra fog koncentrálni. A Coleco Chameleon ennek megfelelően képes lesz futtani 8, 16 és 32 bites játékokat is, habár az eszköz formaterve sokkal inkább a modern konzolokét idézi (különösen a kontroller tűnik nagyon ismerősnek valahonnan).

Mike Kennedy, a Retro Video Games Systems elnöke kijelentette, hogy "a Coleco Chameloen egy szeretet-levél, ami visszavisz a régi időkbe, oda, ahol a nagyszerű játékmenet és a szórakozás volt a legfontosabb".  A konzolt a nagyközönség először a 2016 februári Toy Fair New York nevű rendezvényen próbálhatja ki, és bár az árát még nem lehet tudni, egy Twitter üzenet szerint "sokkal megfizethetőbb lesz, mint a piacon lévő többi gépé."

coleco-chameleon.jpg