A világon egyre kevesebb olyan helyet találni, ahol mit sem számít az ember politikai hovatartozása, származása, vagy épp bőrszíne. Nos, az online játékok eddig ezen kevés hely egyikének számítottak, ám ezen a héten ez az oszlop is megrengett: egy amerikai kormányrendelet miatt több amerikai MMOG is elérhetetlenné vált az iráni játékosok számára.

Az USA jó ideje rossz kapcsolatot ápol Iránnal, amiért annak az országnak is van ola... izé... szóval az ott zajló atomfegyver-kísérletek miatt. Ez eddig a játékvilágot nem befolyásolta különösebben, pár napja viszont a hivatalos Blizzard-fórumon valaki indított egy topicot, mert Iránból nem tudott belépni kedvenc játékába. A téma elég hamar forrni kezdett, majd ma megérkezett a Blizzard és szépen lehűtötte a kedélyeket: lehet ugyan sírni, de az amerikai kormány intézkedése miatt a cég online szolgáltatásai többé nem lesznek elérhetők az országból.

A teljesség kedvéért persze nem árt tudni, hogy a World of Warcraft eddig sem volt kapható Iránban hivatalosan. Kiskapukon át viszont lehetett játszani vele, és bár ez a Blizzard szabályzataiba ütközött, a csapatot nem zavarta annyira a dolog -- elvégre az iráni játékosok is ugyanolyan gamereknek számítanak, mint bármely más ország vásárlói.

Mivel viszont az USA vezetése belekavart a szószba, a Guild Wars, a RuneScape, a Second Life, a Dofus, az Evony, az Entropia Universe, a WoW és az összes Battle.net-es játék is elérhetetlenné vált Iránból. Nincs mit tenni, ez van.