Ám míg a macskákat könnyen rá lehet szoktatni az alom használatára, addig a kutyusoknál az a cél, hogy kizárólag házon kívül, séta közben végezzék el a dolgukat. Szerencsére intelligens állatok révén ezt meg tudják tanulni, de azért persze ez a folyamat nem máról holnapra zajlik le.

Az alapvető tudnivalók

Egy felnőtt kutyától elvárható, hogy 5-6 órán át képes legyen visszatartani a kis- és nagydolgait. Ha ez nem sikerül, annak olyan hétköznapi ok is állhat a hátterében, mint a rostdús étrend. A rostok ugyanis gyorsítják az anyagcserét. Érdemes a magas hústartalmú eledeleket, például a Petgurunál kapható Julius K9 tápokat választani, melyek bővelkednek értékes állati fehérjékben és hasznos tápanyagokban.

Az etetést illetően a fix napirend is kiemelt jelentőséggel bír: ha például kedvenced egyik nap reggel 6-kor kap enni, másnap pedig csak 9-kor, egyszer kap ebédet, máskor csak vacsorát, akkor mégis hogyan várhatnád el tőle, hogy azonos időben jöjjön rá a szükség?

httpspetguruhu-2024-februar-cikk4.jpg

Mivel az elfogyasztott eleség előbb-utóbb távozik az állat “másik végén”, így az etetés és az ürítés rendje értelemszerűen összefügg. Amennyiben az egyik borul, úgy a másik is. Ha viszont be tudsz tartani egy fix menetrendet, akkor ez a probléma kiküszöbölhető.

A kölyökkutyák szobatisztaságra nevelése

A kiskutyák idegrendszere még fejletlen és a hólyagjuk is kicsi, így irreális elvárás velük szemben, hogy 5-6 órán keresztül visszatartsák a kis- és nagydolgukat, náluk természetes, ha 2-3 óránként szólítja őket a természet. Ebben az időszakban nagyon sokat segít a kutyapelenka használata. 

Figyeld a jeleket, ugyanis bundás pajtásodnál könnyen észre lehet venni, hogy mikor kezdi el sürgetni az inger. Ilyenkor nyugtalanul kezd viselkedni, szagolgatja a talajt, forgolódik, szemmel láthatóan nem találja a helyét. Ha ezeket tapasztalod, gyorsan vidd ki vagy tedd a pelenkájára! Amennyiben itt végzi el a dolgát, természetesen jár a dicséret, ugyanis a tanulás legfőbb eszköze a jutalmazás. 

De mikor számíthatsz arra, hogy kedvenced üríteni szeretne? Többnyire alvás, evés előtt és után, a játékidőt megelőzően és követően, illetve az esti szunya előtt. Tudjuk, hogy ez elég sok alkalmat jelent, de mint említettük, a kiskutyák még nem képesek sokáig visszatartani, így ezzel számolni kell. 

Mi a teendő, ha felnőtt kutyát akarsz szobatisztaságra nevelni?

Ha örökbe fogadsz egy olyan kutyust, aki eddig kinti tartású volt, akkor természetes, hogy eleinte nem érti, miért nem könnyíthet magát ott és amikor csak akar, hiszen eddigi élete során ezt szokta meg. 

Szerencsére egy felnőtt ebet is rá lehet szoktatni a szobatisztaságra, de ehhez türelem kell, és az átmeneti időszakra nem árt felkészülni sok kutyapelenkával, valamint elrakni a kényesebb szőnyegeket.