Az ipari páramentesítés fontossága

A páramentesítés nemcsak a háztartásokban fontos tehát, hanem az iparban is gyakori feladat, amit egy jól kiválasztott ipari páramentesítő rendszerrel lehet megoldani. A Trotec - LPV ipari páramentesítői hatékonyan párátlanítják a környezeti levegőt, megakadályozva ezzel az anyagelváltozásokat, a műanyaggyártás során a granulátumok csomósodását, a fröccsöntőformák rozsdásodását. 

Milyen részfolyamatok során fontos a párátlanítás?

A műanyaggyártás alapanyagai, a különböző granulátumok és porok hajlamosak a nedvesség felvételére, ami negatívan hat a végtermék minőségére. Tehát ezek tárolása során biztosítani kell a levegő megfelelő nedvességtartalmát. Ipari párátlanítók segítségével a tárolt alapanyagok szárazon tarthatók, így ideális feltételekkel indulhat a gyártás. A műanyaggyártás egyik folyamata az extrudálás, amely során az alapanyagot egy fűtött hengeren préselik át, majd a kívánt profillá vagy szálakká formálják. Ha az alapanyag nedves, felületi hiba, inhomogén anyagszerkezet alakulhat ki.

https-lpvhu-2023-augusztus-cikk2.jpeg

Hasonló problémát okoz a nedves alapanyag a fröccsöntés során is. A fröccsöntés a műanyag termékek leggyakrabban alkalmazott gyártási eljárása, amelyet fröccsöntő gépekkel végeznek. Ezekben a gépekben a gyártandó alkatrész pontos méreteire és formájára kialakított fészkeket tartalmazó szerszámot szerelnek, amelybe bevezetik a megolvasztott műanyagot, majd hirtelen lehűtik. 

Egy-egy ilyen szerszámmal a fészkek számától függően egyszerre akár 72 vagy még ennél is több terméket - például műanyag kupakot - le tudnak gyártani néhány másodperc alatt. Folyamatos üzemmód mellett napi több ezer termék készül el. Ha tehát az alapanyag szárazsága nem megfelelő, napi több ezer selejt keletkezhet.

A Trotec DH páramentesítők alkalmazása

A műanyaggyártás során a Trotec DH széria termékei, a telepített páramentesítők tudják leginkább megoldani a klimatizálás feladatát. Ezeket a fali felszerelésre előkészített ipari páramentesítőket könnyen beüzemelheted. Higrosztátvezérléssel, önműködően szabályozzák a páraértéket a beállított szintre, így nincs esélye a kondenzátumképződésnek és a penészedésnek. Alacsony hőmérsékleten is nagy pártátlanító teljesítménnyel rendelkeznek. Forró-gázos leolvasztó automatikájuk Bypass-üzemmódban a 0°C körüli hőmérsékleten is lehetővé teszi a hatékony működést, így kiválóan alkalmasak a vállalkozásodnál a fűtetlen anyagraktárak, csarnokok szárazon tartási feladataira.

A párátlanítással tehát növelheted a műanyaggyártás gazdaságosságát, csökkentheted a selejt- és hulladékképződés mértékét, erősítve ezáltal az egész iparág fenntarthatóságát.