pcguru-ajanlott2590x150.jpg

A Philips Evnia-vonala érdekes jelenség, na nem azért, mert a gyártó kifejezetten a játékosoknak szánja őket – hanem mert a gyakorlatilag házon belüli AGON by AOC márkának is konkurenciát állít. Persze nem az én dolgom megítélni, hogy mennyire áll fenn a piacuk kannibalizálásának esélye, de hozzátenném gyorsan, hogy helye van, mert annyiban más az Evnia termékvonala, hogy itt nem az extravagáns megjelenés, hanem a funkció és az elegancia a hangsúlyosabb, miközben a termékcsalád erősen megcélozza a női játékosokat is. Sőt, magamból kiindulva biztos akad olyan a világon, akinek – Trau kolléga szavaival élve – előrébb való a gépészet, mint a szépészet.

27m2c55-01.jpg

És ha már így szóba került, nézzük is, hogy mit tud a mindenféle csicsa nélküli, egyszerű barna kartondobozban érkező, hasonlóan feltűnésmentes formával rendelkező monitor, melynek ránézésre egyetlen különlegessége az ívelt panel. A 27 hüvelyket kényelmesen kitöltő, 2560×1440pixel (más szóval QHD, vagy pongyolábban 2K felbontás) egy három oldalt kávamentes keretben foglal helyet, mindezt pedig 240 Hz-en is képes meghajtani, ami eléggé meggyőző teljesítmény. Az egészet egy egyszerű és stabil állvány tartja a helyén, melyet (ívelt monitor lévén érthető módon) csak forgatni nem lehet; magassága billentése és fordítása kellemesen tágas tartományban lehetséges.

27m2c55-04.jpg

Bemenetek terén sincs miért szégyenkezni, bár ha a teljes teljesítményét ki szeretnénk hajtani belőle, akkor gyakorlatilag csak a két Displayport (1.4) jöhet szóba, mert a két HDMI (2.0) bemenet nem biztosít elég sávszélességet a 240 képkocka átpréseléséhez. Ezen felül egy komplett USB-szigetet kapunk, szokás szerint egy USB-B és négy USB-A porttal, melyek közül kettő gyorstöltésre is alkalmas, no és persze az audiókimenet sem maradhat el a sztenderd 3,5 mm jack csatolófelületen. Amire már csak azért is szükség lehet, mert beépített (és általában finoman szólva is gyér minőségű hangzással bíró) hangrendszerrel nem kínozzák hallószerveinket.

27m2c55-03b.jpg

A 27M2C5500W VA panelje kifejezetten jó kontrasztot és színhűséget biztosít, ami még IPS paneleket is simán szégyenbe hoz. Ívelt panel lévén a háttérvilágítás beszivárgása miatt kell csak aggódni, amely terén nekünk relatíve szerencsénk volt, és csak egy saroknál, valamint a panel alsó felén volt kifejezetten feltűnő a jelenség. De mint utaltam rá, a a gyártástechnológiából adódóan ez példányonként erős eltérést is mutathat. Persze ennél több tényező is szerepet játszik, főleg, ha kompetitív játékra használjuk: az egyik a válaszidő, illetve ebből is adódó input lag. Bár jómagam messze állok a profiktól, kézzel fogható a különbség az input lag off és on üzemmódok között, mely funkció létezését csak azzal tudom magyarázni, hogy érzékeltetni lehessen a működését – egyszóval nemcsak mese, mindig tartsátok bekapcsolva. A másik pedig a kép pontossága, melyben az MBR20 és Overdrive módok kombinálásával elfogadható élességet és minimális elmosódást lehet öszehozni; az MBR Sync azonban egy csapda, és a gyakorlatban abszolút nem hozza azt, amit az ember elvárna tőle.

27m2c55-02.jpg

Nem tudom, mennyire lehet belépő szintűnek nevezni egy monitort, amely 2K felbontáson és 240Hz képfrissítéssel rendelkezik, és mellé még egész jó felszereltséggel, illetve funkciókkal is büszkélkedhet. Az ára viszont egyértelműen ezt a tartományt célozza, legalábbis ilyen paraméterek mellett kevés vetélytársa akad a piacon. Persze ettől még nem olcsó. Idehaza már 170 ezer forint környékén beszerezhető, bár a legnépszerűbb árösszehasonlító oldalak tanúsága szerint sajnos kevés helyen. Mindenesetre az biztos, hogy fél szemünket érdemes a jövőben is az Evnia termékvonalon tartani.