Halle Berry 2002-ben, a Szörnyek keringője című filmért nyerte el az Oscar-díjat, és ezzel együtt történelmet is írt, hiszen ő volt az első fekete nő, aki a legjobb női főszereplő kategóriájában hazavihette az aranyszobrot. Azóta 22 év telt el, a fekete színésznők közül azonban senki sem követte őt a sorban, és igazából a nem fehér színésznőből is csak egy tört erre a babérra: pontosabban Michelle Yeoh, aki a Minden, mindenhol, mindenkor című filmért kapta meg a díjat. Berry most a Marie Claire-nek adott interjújában fejezte ki az ezzel kapcsolatos frusztrációját: „Azóta is rendkívül bosszús vagyok azért, hogy a fekete színésznők közül senki sem követett még engem a sorban a legjobb női főszereplők között az Oscaron, szóval évről évre egyre szomorúbb vagyok. És ennek egyértelműen nem az az oka, hogy senki sincs, aki megérdemelte volna.

493010083758130b0ce750ea0a2f49d9f4766dd42a25ce6wm.jpg

A színésznő a tárgyalt interjúban arra is rámutatott, hogy szerinte Andra Day alakítása a The United States vs. Billie Holiday-ben, valamint Viola Davisé a Ma Rainey: A blues mennyasszonyában két remek példa arra, amiért odaítélhették volna az Akadémia tagjai az aranyszobrot. Berry néhány évvel ezelőtt egy Varietynek adott interjújában megemlítette még Cynthia Erivót a Harrietért, illetve Ruth Neggát a Lovingért is. Akkor a következőket mondta:

Arra gondoltam, hogy vannak olyan nők, akiknek jogosan, kétségtelenül járt, járhatott volna az aranyszobor. Én is azt reméltem, hogy megkapják, de hogy miért nem történt így, arra nem tudom a választ.