Hackertámadás a Kaspersky ellenA Kaspersky Lab nevű orosz cég 1997-es megalakulása óta az egyik legismertebb név a különféle biztonságot nyújtó szoftverek készítői között. 2007-ben a Kaspersky Anti-Virus 6 (amelynek újabb verzióit mind a mai napig az egyik legmegbízhatóbb vírus ellen védő szoftvereknek tartják) megkapta az amerikai PC Worldtől a „szerkesztői díjat” (Editor’s choice).

Úgy látszik, annyira azért nem megbízható a Kaspersky, hogy a saját honlapját megvédje... A Hackersblog.org nevű honlap nemrég jelentette be büszkén, hogy a hétvégén sikeres szoftveres támadást hajtottak végre a Kaspersky amerikai honlapja ellen.

Hackertámadás a Kaspersky ellenA támadás pontos típusát hacker szaknyelven SQL Injectionnek hívják: ez tulajdonképpen egy olyan módszer, amellyel egy adott honlap gyengeségeit kihasználva belépnek a központi részbe, és átveszik felette az irányítást.

A Kaspersky el is ismerte a támadást az usa.kaspersky.com honlap ellen és hozzátették: a honlap bizonyos részeit kénytelenek voltak egy korábbi stádiumra visszaállítani, hogy a hívatlan látogatók ne férkőzhessenek hozzá kényes információkhoz. Gyorsan megjegyezték még azt is, hogy az angol honlapjukat semmilyen támadás sem érte, így a brit részlegnek nem kell aggódnia.

Hackertámadás a Kaspersky ellenMind Kasperskyék, mind a hackerek megnyugtattak mindenkit, hogy a támadás csupán „hecc” volt, és nem rosszindulatú. „A kasperskys srácoknak nem kell amiatt álmatlan éjszakákat tölteniük, hogy a titkos adataikat terjesztjük” – írták a betörők némi cinizmussal saját honlapjukon, amikor az ügy először kipattant a The Register nevű online magazinban. „Nem az a célunk, hogy bizalmas anyagokra vadásszunk. Pusztán azért csináljuk ezt, hogy rámutassunk a nagyobb cégek honlapjainál található biztonsági résekre. Nagyon reméljük, hogy a Kaspersky gyorsan helyrehozza ezt kis »sebezhetőséget«” – tették még hozzá a hackerek.

A Kaspersky egyébként nem az egyetlen adatbiztonsággal foglalkozó cég honlapja, amelyet ilyen jellegű sikeres támadás ért. Ugyanezek a hackerek a BitDefender’s portugál honlapjára is betörtek hasonló módszerrel. A BitDefender szóvivője azzal védekezett, hogy csak egy partnere honlapjáról volt szó, és már „nyomoznak az ügyben, hogy még egyszer ilyen ne fordulhasson elő.”