Már a számok is impresszívek: 120 ezer négyzetméteren 30 ország 420 kiállítója mutatja be termékeit, újdonságait. Utóbbiak terén is van egy rekordunk: több mint száz európai- és/vagy világpremierre fog sor kerülni. Lássuk most részletesen, mivel is érkeznek a fontosabb kiállítók, legalábbis azok, akik megosztották eddig a sajtóval kínálatukat.

Akella

Az oroszok megleptek engem, ugyanis elhozzák Kölnbe a Nument, amelyről már évek óta (!) nem hallottam, kíváncsi vagyok, 2007 márciusa óta (ekkor jelentették be), mit végeztek vele a srácok... Ugyancsak egy több éve hegesztett projekt a Dead Mountaineer’s Hotel, amely a Sztrugackij-testvérek hazánkban is megjelent Fogadó a Halott Alpinistához című regényéből készült kalandjáték lesz, ha még ebben az életben elkészül, és ugyanez áll a szintén sokéves hegesztésre, az A Stroke of Fate: Operation Valkirie második világháborús kalandra. Hiába, az oroszok nem szeretnek kapkodni, ezt már a Stalkernél láttuk...

És még mindig kaland: a The Bad, The Ugly, and the Sober egy humoros westerntémájú cucc lesz, végül itt a Susan Rose: Delicate Murder és a Susan Rose: Mysterious Child, amelyek egy orosz írónő, Daria Doncova regénye alapján készülnek, és nyilván a ruszkik válasza lesz Nancy Drew-ra. Tetejére koronát: készül egy westernes-zombis (!) fekete humoros FPS is, Pound of Ground címmel. Ó, el ne felejtsem: Disciples III: Renaissance. Még mindig kalapálják, ám ezúttal mindhárom játszható kampányba belepillanthatnak az újságírók.

Gamescom: szerdától buli van!Disciples III: Renaissance JátékképekDisciples III: Renaissance Játékképek

Capcom

Az európai játékosok először pillanthatnak bele olyan címekbe, mint a Lost Planet 2 (PS3 világpremier), Monster Hunter Tri (nyugati premier, a tavalyi tokiói show nagy szenzációja volt), MotoGP 09/10, Spyborgs (Wii exkluzív verekedős játék), Dark Void, Tatsunoko vs. Capcom Ultimate All-Stars (újabb beat-em-up).

Minden bizonnyal a vásár nagy szenzációja lesz a Dark Void Body Flying Machine, amely a vállalkozószelleműeket egy függőleges légáramlat segítségével 180 km/órás sebességgel röpíti a magasba. A japánok nem spóroltak a marketingen, hiszen ezen kívül kettőszáz Dark Void márkajelzéssel felpimpelt taxi is vár a fáradt vándorokra, akik nemcsak kipróbálhatják a sokak által várt akciócímet, de limitált kiadású Dark Void ajándékokkal is távozhatnak.

A kiadó és az Intel közös produkciója lesz a Resident Evil 5 PC-s verziójának bemutatója, amelybe Intel Core i7 processzorokkal hajtott csúcsgépeken lehet belekóstolni.

Lost Planet 2 JátékképekDark Void JátékképekResident Evil 5 Játékképek

dtp

A csupa kisbetűvel írt nevű, ám nagy reményű kiadó standját bizonyára a szerepjátékosok fogják letámadni, hiszen világpremierként nemcsak látható lesz a Drakensang: The River of Time, de játszható is, mellette pedig ott kelleti magát a Divinity II: Ego Draconis és a Venetica (PC-re és X360-ra egyaránt). A kalandkedvelők sem fognak csalódni, hiszen a borzongató Black Mirror második része, illetve a jópofa So Blonde Wii és Nintendo DS átirata is megtekinthető lesz, a nagy újdonság pedig a Just SING!, amely egy DS-re írt karaokemóka.

Gamescom: szerdától buli van!Divinity 2: Ego Draconis JátékképekGamescom: szerdától buli van!

Electronic Arts

Az EA igencsak durva listát dobott fel, kapkodhatják majd Bate-ék a fejüket... Csak felsorolás jelleggel: Battlefield: Bad Company 2, Brütal Legend, Dante's Inferno, Dead Space: Extraction, Dragon Age: Origins, Fight Night Round 4, FIFA 10, FIFA Manager 10, G.I. Joe: The Rise of the Cobra, Hasbro Family Game Night 2, Littlest Pet Shop: Beach Friends, Littlest Pet Shop: City Friends, Littlest Pet Shop: Country Friends, Mass Effect 2, MySims Agents, NBA Live 10, Need For Speed Nitro, Need For Speed Shift, NHL 10, SimAnimals Africa, The Sims 3, Spore Hero, Spore Hero Arena, Tiger Woods PGA TOUR 10. Mobilra jön a Bubble Bobble Evolution (hm, remélem, vannak, akikben szintén szép emlékek ébrednek a Bubble Bobble cím hallatán...), a Command & Conquer: Red Alert, a FIFA 10, a G.I. Joe és a Need for Speed Shift, iPhone-ra pedig a Game of Life, Monopoly Classic, Tetris, Trivial Pursuit, The Sims 3 zseniális (!) ötösfogat.

A fentiek azok a címek, melyeket a nagyközönség láthat, ám zárt ajtók mögött a szakma más csudákat is megtekinthet, részletesebb bepillantást is nyerhet, íme: All Points Bulletin, Army of Two: The 40th Day, Battlefield: Bad Company 2, Brütal Legend, Command & Conquer 4 (munkacím), Dante's Inferno, Dead Space Extraction, Dragon Age: Origins, EA Sports Active: Personal Trainer, FIFA 10, FIFA Manager 10, Hasbro Family Game Night 2, Mass Effect 2, Need for Speed Nitro, Need for Speed Shift, NHL 10, Rage, RockBand: The Beatles, The Sims 3: World Adventures, MySims Agents, The Saboteur, Tiger Woods PGA TOUR Online.

És a végére a bizonyára egyik legnagyobb szenzáció: a Star Wars: The Old Republic első élő, nyilvános demonstrációja.

Battlefield: Bad Company 2 JátékképekBrütal Legend JátékképekStar Wars: The Old Republic Játékképek

Dragon Age: Origins JátékképekAll Points Bulletin JátékképekNeed for Speed SHIFT Játékképek

Frogster

A berlini firma természetesen a jelenlegi nagy dobására építi az egész dizájnját és prezentációját, ez pedig a Runes of Magic – Chapter II: The Elven Prophecy lesz, a sikeres, ingyenes MMORPG elf-központú kiegészítő csomagja, de akik csendesebb vizekre vágynak, azok beleleshetnek a Bounty Bay Online expanziójába, mely ősszel érkezik Beyond The Horizon címmel.
 
Runes of Magic JátékképekRunes of Magic JátékképekRunes of Magic Játékképek

Gala Networks

Az Allods Online kapcsán megismerhette a PGO közössége ezt az ír MMOG-kiadót, amely az említett cím mellett a Dragonica (3D-s side-scrolling arcade), Rappelz (fantasy MMORPG), és Flyff (repkedős manga stílusú MMORPG) játékokat hozza el, de egy új projektről is lerántják a leplet.

Allods Online JátékképekAllods Online JátékképekAllods Online Játékképek

IGG.com

Talán kevesebben ismerik ezt a céget, amely az ingyenes, mikrotranzakciós MMO-játékok szakértője, jelenleg 11 játékuk van piacon, melyeknek tizenegymillió regisztrált felhasználója van, ilyen például a Tales of Pirates Online vagy az Angels Online. Jelenleg 18 (!) címet hegesztenek, kifejezetten a nyugati piacra, ezek közül több is bemutatkozik Kölnben, többek között a Godswar Online, a Galaxy Online (ez a kettő már játszható), a 100 Year War és a Dreamland Online.

JoWooD

Az osztrák keljfeljancsi (ahány rossz döntésük és játékuk volt már, mégis még talpon vannak...) húzócíme természetesen az ArcaniA – A Gothic Tale, melynek talán csak a Star Wars-sagára tekintettel nem adták a New Hope alcímet... Ezen kívül jön a Painkiller: Resurrection rókabőr, melyben Wild Bill nevű hősünk egy busznyi ártatlan levegőbe röpítése után kerül a menny és pokol közé, és... igen, a többi ugyanaz. A maradék pedig Nintendo: Wii-re a Yoga (az, amit gondolsz), a híres Agatha Christie krimi (egyik kedvencem), az ABC-gyilkosságok DS-változata (The ABC Murders), és ugyancsak a DS-re a Safecracker, melyben széfeket kell nyitogatnunk egy kalandköntösbe bugyolálva.

Arcania: A Gothic Tale (Gothic 4) JátékképekArcania: A Gothic Tale (Gothic 4) JátékképekPainkiller: Resurrection

NAMCO BANDAI Partners

A többek között az Atari címeit is gondozó japánok PC-re csak a Champions Online-t hozzák, a konzolosok viszont dúskálhatnak: TEKKEN 6 (X360, PS3), Dragon Ball: Raging Blast (X360, PS3), Dragon Ball: Revenge of King Piccolo (Wii), One Piece Unlimited Cruise 2 (Wii), Tales of Symphonia: Dawn of the new world (Wii), Family Trainer: Extreme Challenge (Wii), Katamari Forever (PS3)

Champions Online JátékképekChampions Online JátékképekChampions Online Játékképek

Paradox

A svéd stratégiai konyhafőnök kiemelt ajánlata lesz a Majesty 2, de emellett megkóstolható lesz a Mount & Blade: Warband, a Hearts of Iron III és az East India Company (egy speciális, Matrox Triplehead demóval) is. Külön meglepetést is tartogatnak a srácok: a Project Poseidon néven emlegetett valami „egy nagyon népszerű szimulációs játék folytatása, amelyben a játékosoknak rengetegféle tengeri jármű felett kell bábáskodniuk.” Lehet találgatni...

East India Company JátékképekMajesty 2: The Fantasy Kingdom Sim JátékképekMount & Blade: Warband Játékképek

Playlogic

A független kiadó nagy attrakciója a Fairytale Fights, mely a tündérmesék világát mocskolja be több hektó vérrel, ugyanis egy vérbeli hack 'n' slash lesz X360-ra és PS3-ra. Ugyancsak a Microsoft konzoljára készül az Infernal Hell’s Vengeance, amely a PC-n már több éve debütált TPS konzolverziója, és a 2005-ös túlélő horroros kaland, az Obscure konzolos folytatása PSP-re, Obscure: The Aftermath címmel.

Square Enix

Miután a japán cég felvásárolta az Eidost, nyilvánvaló, hogy nagy súlya van az európai bemutatkozásának. A kiállításon Kitasze Josinori producer és Torijama Motomu rendező mutatja be a Final Fantasy XIII-at, majd hozzájuk csatlakozik Tanaka Hiromicsi producer, aki az E3-on bejelentett Final Fantasy XIV MMORPG fejlesztéséről mesél. A prezentációk sorában őket követi Jeremy Lee fejlesztési igazgató és David Verfaillie vezető tervező a Front Mission Evolved, Kavaszaki Takajuki projektvezető a Nier, Victor Kislyi, a Wargaming.net vezérigazgatója és Nick Katselapov üzletfejlesztési alelnök az Order of War, végül Chris Taylor a Supreme Commander 2 kapcsán. Utóbbi szintén világpremier, hiszen itt lehet először játszani a nagy léptékű RTS folytatásával, és persze nem maradnak el olyan címek sem, mint a szintén játszható Batman: Arkham Asylum, a Mini Ninjas, a Dissidia Final Fantasy, Final Fantasy Crystal Chronicles: The Crystal Bearers, Pony Friends 2 és a Kingdom of Hearts 358/2 Days.

Front Mission EvolvedBatman: Arkham Asylum JátékképekOrder of War Játékképek

...és a többiek

A felsoroltakon kívül persze még sokan szerepelni fognak. A Kalypso standja például karibi diktátoros lesz, hiszen az ő ászuk a Tropico 3, de saját fejlesztőcégük, a müncheni Realmforge Studios új címét is leleplezik, az 1C Company elhozza az Unreal 3-mal megtámogatott Red Orchestra 2: Heroes of Stalingradot, a svéd Fatshark a Lead and Gold – Gangs of the Wild West című multival megspékelt TPS-sel debütál, melynek érdekessége, hogy a GRIN Diesel-motorja hajtja, ami nem véletlen, ugyanis a mostanában eléggé ingatag helyzetű GRIN a „kövér cápa” főrészvényese. Ahogy már megírtuk, a Bohemia Interactive bejelentette az ARMA II Operation Arrowhead pakkot, ami szintén a show egyik kiállítási darabja lesz.

Gamescom: szerdától buli van!Gamescom: szerdától buli van!

A Gamescom jövő héten indul és ér véget, augusztus 19. és 23. között zajlanak az események (előtte, 17-19. között kerül sor az európai Games Developer Conference szakmai találkozóra), melyen a PC Guru is képviselteti magát (Bate & Miguel Co.), és nemcsak a következő utáni (200/11) számban találtok majd egy gazdag összeállítást, de a srácok a tervek szerint minden nap bejelentkeznek online, és frissen, fiatalosan elmondják, megmutatják, mit láttak-hallottak-játszottak aznap. Szerdától tehát indul az őrület!