GURU Extra GamesCom 2009Játékosként idén csütörtöktől, azaz augusztus 20-tól lehetett bejutni a rendezvényre, és egészen vasárnapig tart a nagy hacacáré. Minden nap tízkor nyitják a kapukat, már ekkor hatalmas tömeg zsúfolódik össze a bejáratoknál, és egészen este hatig lehet nyüstölni a kiállított játékokat, nézni a bemutatókat, vadászni a különböző játékos-relikviákat.

A GamesComnak helyet adó KölnMesse egy hatalmas rendezvénykomplexum, és ebből az olykor útvesztőre emlékeztető épületegyüttesből összesen körülbelül hat focipályányi helyet foglal el az a rész, ahová beengedik a jegyet vásárló játékosokat (a sajtónak és az üzletembereknek körülbelül további négy focipályányi hely van fenntartva). Ezen a hatalmas területen állítja fel minden kiadó a saját „játszóterét”, és itt konzolok (Xbox360, PS3, DS, PSP, Wii) tucatjai várják, hogy a kíváncsi szemek és kezek megrohamozzák őket. A nagyobb kiadóknál nem csak kivetítők és monitorok vannak, hanem vannak elzárt területek is, ahová csak hosszú sorban állással lehet bejutni, ám ha elég kitartóak vagyunk, akkor egy ilyen sort végigállva egy kisebb moziterembe juthatunk, ahol hatalmas vásznon csodálhatjuk meg a különböző játékokat és bemutatókat (sőt, az ilyen sorok végén általában poszterek, pólók, kulcstartók, naptárak is várják a kitartó érdeklődőket).

GURU Extra GamesCom 2009GURU Extra GamesCom 2009GURU Extra GamesCom 2009

GURU Extra GamesCom 2009GURU Extra GamesCom 2009GURU Extra GamesCom 2009

Persze nem csak játékok találhatók az expón, hanem minden, ami csak egy kicsit is köthető a játékvilághoz. Hardvergyártók, szoftverkészítők, kiegészítők forgalmazói, mindenki jelen van, akit csak el tudtok képzelni, az Asustól az Nvidiáig, a Hamától az Intelig. Néha még extrém dolgokba is botolhat az ember, például a legbrutálisabb PC-házakba vagy éppen egy moddercsapatba, akik egy üvegfal mögött durva eszközökkel készítenek egy teljesen egyedi PC-t, beltartalommal és házzal egyaránt. Szóval ha csak egy kicsit is érdekel a számítógépek és a játékok világa, akkor itt tuti megtalálod a számításaidat.

GURU Extra GamesCom 2009GURU Extra GamesCom 2009GURU Extra GamesCom 2009

A kiállítási területen folyamatosan megy a show, mindenfelé nyereményjátékok vannak, és a fülünket betölti a folyamatos hangos zene, ami legtöbbször valamelyik hangszerekkel is játszható programtól ered. A lényeg, hogy mindenki igyekszik felhívni magára a játékosok figyelmét, ki exkluzív, zárt bemutatókkal, ki ajándékokkal, ki csinos hoszteszekkel, ki hatalmas kivetítőkkel és kipróbálható verziókkal. Mindent megnézni és végigjárni szinte nem is lehet a rendelkezésre álló napi nyolc óra alatt, hiszen egyrészt sok időt elvesz a sorban állás (a Diablo 3-nál alsó hangon is másfél óráig kell araszolni, mire bejut az ember), másrészt mert tényleg annyi minden van, hogyha darabonként csak öt percet szánunk minden látnivalóra, akkor egy nap alatt így is csak a kiállítás maximum felét van lehetőségünk megtekinteni. Ha tehát egyszer a fejetekbe veszitek, hogy ellátogattok egy ilyen expóra, akkor több napi türelemmel és hideg élelemmel kell készülnötök...