Az eredetileg SNES-re kiadott Final Fantasy V-öt a VII-tel és X-zel együtt tartják a sorozat legjobb darabjának, mely különösen történet terén emelkedik ki az átlagból. Bár az első pár részt DS-re és okostelefonokra is kiadták, méghozzá fejlesztett, 3D-s grafikával, addig az FF V-öt eddig nélkülöznünk kellett, maximum a GBA-ra vehettük elő a minimálisan javított portot, vagy esetleg a Wii-s Virtual Console-on szerezhettük be az eredetit.

Szerencsére a Square Enix rájött, hogy ez az állapot tarthatatlan, így bejelentették, hogy Japánban március 28-án debütál az FF V iOS-es és androidos konverziója. A játék azonban korántsem lesz olyan kidolgozott, mint a remake-elt epizódok: bár a 2D-s sprite-okkal operáló grafikát magasabb felbontásba teszik a fejlesztők (eleve a GBA-s változatból indulnak ki), a játékmenet és a motor változatlan marad. Ugyanakkor az irányítást érintőkijelzőre szabják, hogy telefonról és tabletről is könnyen levezényelhessük a körökre osztott összecsapásokat.

Persze nem biztos, hogy beszámolnánk a Final Fanfatsy V mobilos megjelenéséről, ha nem lenne biztos, hogy Európában és az Egyesült Államokban is elérhető lesz a játék -- azt viszont még nem tudjuk, hogy mikor. Addig is álljon itt az első normális felbontású, hivatalos, ám szkennelt kép.

Final Fantasy V, mobilokra is!