A hiteles tanulmány elkészítésének érdekében az iparág összesen 800 érintett szereplőjét kérdezték meg, akiknek sorozatkérdésekre, valamint arra kellett választ adniuk, hogy mik a mostani fejlesztési trendek és hogy egyáltalán melyik platformot favorizálva "kíván" dolgozni a fejlesztők többsége a közeljövőben.



A mobilfejlesztéseken belül mostanság egyértelműen az iPhone-ra elkészített projektek száma lendült fel a legjobban. A kimutatás szerint a fejlesztők 25%-a fejleszt mobiltelefokra, ami korábban csak 12%-ot jelentett, s eme 25% háromnegyede fejleszt jelenleg az Apple csodatelefonjára.

Az összes fejlesztő kicsivel több mint 70%-a fejleszt PC-re, MAC-re, illetve konzolokra, viszont ebbe a kategóriába beletartoznak a mostanság nagy népszerűségnek örvendő böngészős játékok is, mint például a Quake Live vagy a Battlefield Heroes.

A 70% hangyányival több mint a fele (40%) készít konzolokra specializált szoftvereket. Tavalyi adatok szerint 69%-uk fejleszt XBOX360-ra és 61%-uk PlayStation 3-ra (utóbbi szerencsére növekedett pár százalékkal az utóbbi időben).

A Wii-re való fejlesztés azonban hanyatlóban van, mivel korábban a konzolra fejlesztő csapatok 42%-a fejlesztett rá, míg ez mostanra már 30% körül mozog.