...és ez a vérszem újabb legenda életre keltésében manifesztálódhat. A San Diegó-i Comic-Con 08 rendezvényen ugyanis Mechner elárulta, hogy épp a Karateka utódján dolgozik, egy videojátékon, melyről csak annyit árulhat el, hogy „nem olyan lesz, mint amire számítunk”.

Feltámad a Karateka!Az ifjabbaknak persze el kell mesélnünk, mi is ez a program. A Karateka tulajdonképpen a Prince of Persia előfutára volt, Mechner ezen dolgozta ki azokat az eljárásokat, melyek aztán a herceget a halhatatlanok csarnokába repítették. Emberünk 1984-ben, akkor még a Yale egyetem diákjaként kódolta le az oldalnézetes, verekedős játékot, amelyben egy ifjú harcművésznek kell a gonosz Akuma erődjéből kiszabadítania Mariko hercegnőt. A témából adódóan látványos közelharcokban, ütésekkel és rúgásokkal kellett legyőzni ellenségeinket, és utat törni szívszerelmünkhöz, amit pár csapda és persze a főgonosz elleni végső megmérettetés nehezített. A Karateka a kor színvonalához képest elképesztően animált és látványos volt, ráadásul a hangulatot akkor még szokatlan, dinamikus zenékkel és átvezető animációkkal teremtették meg, mindez a szintén akkoriban nem általános sztorivonallal együtt (persze a grafikától elvonatkoztatva) a hollywoodi mozik atmoszférájára emlékeztetett.

Feltámad a Karateka!A játék frenetikus sikert aratott, a kor minden platformjára átírták (nosztalgiázóknak: Amstrad CPC, Apple II, Atari 8-bit, Atari 7800, Commodore 64/128, MS-DOS, Famicom, Sinclair ZX Spectrum), a kiadó Brøderbund Software és a készítő Jordan Mechner is mennybe ment vele. Aztán ugyebár öt év múlva megszületett ennek továbbfejlesztett változata, a Prince of Persia, és a többi innentől, ahogy mondani szokás, már történelem.

Nos tehát, ez a legenda születhet újjá. A magam részéről szurkolok neki, kíváncsi vagyok, mit talál ki Mechner, mert azért nyilván nem fog belemenni egy „PoP-klón” elkészítésébe, erre is utal az a fenti „erre biztosan nem számítotok” utalás. Persze mindez nem mostanában lesz, de remélem, azért hamarosan hallunk még valami konkrétabb dolgot is a projektről.