John Turturro Matt Reeves 2022-es Batman-filmjében tűnt fel Carmine Falcone szerepében, aki a sötét lovag univerzumának egyik legnagyobb gonosztevője. A sztoriban ő uralja egész Gotham Cityt, amire egyébként Colin Farrell Pingvinjének is fáj a foga – mivel az alkotás hatalmas kritikai- és közönségsiker lett, a stúdió rábólintott az önálló Pingvin-sorozatra, amely a film eseményei után veszi fel a fonalat. A szériát egyöntetűen a keblére ölelte a közönség, és a nézettségi adatok is elismerésre méltóak. A narratívának fontos részét képzik a visszaemlékezések, amelyben fontos szerepet kap Falcone is, akit immáron nem Turturro, hanem egy angol színész, Mark Strong formál meg. Ez rögtön felveti a kérdést, hogy mi lehetett a csere oka, a legtöbb elmélet arról szólt, hogy Turturro egyéb elfoglaltságai miatt egyszerűen nem ért rá, mivel jelenleg három filmje van gyártás alatt, miközben a Különválás című sorozatban is szerepel, mi több, mindeközben a színpadon is aktív.

A sztár a Varietynek végül elmondta, hogy valójában miért nem vállalta a felkérést: „Megtettem azzal a szereppel, amit szerettem volna. A sorozatban rengeteg a nőkkel szembeni erőszak, és ez nem az én műfajom” – magyarázta Turturro.

A színész nyilatkozata kavart némi port a rajongók között, akik kissé fogják a fejüket a dolog logikáján, mindenesetre a Pingvin showrunnerje, Lauren LeFranc finoman reagált Turturro szavaira: „Maximálisan tisztelem azt a színészt, aki valamilyen személyes okból kifolyólag nem vállal el egy szerepet. Azt szeretném, hogy csakis olyan emberek csatlakozzanak a műsorunkhoz, akiket izgat a feladat, és szeretnék hozzátenni a magukét ahhoz a sztorihoz, amit el akarunk mesélni. Szerintem Mark Strong fantasztikus munkát végzett. Teljesen magáévá tette a karaktert, és tiszteletben tartotta John Turturro munkáját.”

A sorozat erőszakos vetülete szerencsére nem hatotta meg a közönséget: a nézők egyenesen imádják a Pingvint, az első epizódot négy nap alatt 5,4 millióan látták, a megjelenésétől mostanáig pedig összesen 15,2 millióan. A dobogó legfelső fokán jelenleg az ötödik epizód áll, amit a premierkor összesen 1,8 millióan néztek meg.

A borítókép forrása: Warner