A holnap startoló Pingvin-sorozatról eddig is köztudott volt, hogy a koncepciót és a történetet olyan nagy gengsztereposzok ihlették, mint A sebhelyesarcú és a Maffiózók, azonban a 2022-es Batman-filmet rendező Matt Reeves, aki természetesen a széria fölött is bábáskodott, elárulta, hogy Colin Farrell Pingvinjét, a jól ismert képregényes alapok mellett A keresztapa Fredo Corleonéjáról mintázták, akit a néhai John Cazale alakított. A direktor a Deadline-nak beszélt arról, hogy Fredo már a Batman készítése során is felmerült, miközben azon tanakodtak, hogy esetleg pingvinorrt helyeznek majd Farrell arcára. A szándékuk az volt, hogy Oswaldot egy becsvágyó, de gyakran lenézett figurának fessék le, akin nemegyszer még gúnyolódnak is.

Aztán egyszer csak Mike Marino maszkmester elém állt és azt mondta: ’Hadd mutassam meg, min dolgozok’. Mike egy elképesztő művész, és megcsinálta ezt a szobrot, ami esküszöm, pontosan úgy festett, mint ahogy most Oz kinéz a filmben és a sorozatban” – mesélte Reeves. Marino munkája végül maximálisan elnyerte a rendező tetszését, és azt is megértette, hogy Farrellt nem lehet majd felismerni a maszk alatt. „Oda kellett állnom a stúdió elé, és megmondani, hogy nem úgy fog kinézni, mint Colin Farrell.

Azonban a stúdiónak ez egyáltalán nem okozott gondot, és a Pingvin készítője, Lauren LeFranc úgy véli, Farrell számára felszabadító érzés lehetett úgy játszani, hogy nem a megszokott, valódi arcát mutatja. „Colin nem azért tehetséges, mert jól néz ki. Persze a jóképűség nem hátrány, de ő egy lélekkel teli színész, aki tud komédiázni és a drámához is ért, szóval ezek a kvalitások megmaradtak Ozban. Megértem, hogy felmerül a kérdés: Miért nem valaki olyan játssza a szerepet, aki úgy néz ki, mint Oz? Én nyilván elég részrehajló vagyok, de azután, hogy láttam, mire képes Colin, rájöttem, hogy Oz egy lényegében másféle karakter lenne, ha nem ennyire tehetséges és jellegzetes színész játszaná.

Farrell attól függetlenül, hogy nemrégiben azt mondta, nem feltétlenül akarná újra felvenni a jelmezt és a maszkot, a Deadline-nak azt nyilatkozta, hogy azért tudja, hogy voltak előnyei ennek. „Amikor első alkalommal néztem bele a tükörbe és Oz nézett rám vissza, az igazán erőteljes pillanat volt. Láttatok már olyan videókat, amikor egy macska tükörbe néz, és először látja magát? Egy kicsit olyan volt” – vallotta be a színész.

A bortókép forrása: Deadline