Amit a chardonnay szőlőről tudni érdemes

Talán sokan nem tudják, hogy a chardonnay nem egy márkanév, hanem egy szőlőfajta. Méghozzá egy igen népszerű és rendkívül elterjedt szőlőtípus, amit a világ minden táján előszeretettel termesztenek. Chardonnay szőlészetekkel bárhol találkozhatunk: hideg és meleg égtájakon egyaránt.

A chardonnay szőlőt - talán nem meglepő módon - Franciaországban termesztették először. A szőlőfajta a 17. században bukkant fel első ízben a névadó Chardonnay településen. Az 1600-as évek borászai a pinot noir és a gouais blanc keresztezésével kísérleteztek, így született meg a chardonnay szőlő.

Milyenek a chardonnay borok?

A chardonnay szőlő kicsi, fehérbe hajló és lédús termés, amit már korán, szeptember elején vagy közepén leszüretelnek. A borászok körében már csak azért is közkedvelt, mert egy kiemelkedő évben a chardonnay mustfoka akár húsz fok is lehet.

A chardonnay bor a világon mindenhol különleges csemegének számít. Karakteres és semmivel össze nem téveszthető ízvilágot képvisel, ami bármilyen szivar mellé tökéletes választásnak bizonyul.

A chardonnay borok természetesen az étkezések során is előkerülnek. Egy finom sajthoz vagy egy elegáns halételhez bátran ajánlható. Már csak azért is, mert a chardonnay alkoholtartalma általában alacsony.

https-humidorshophu-2022-marcius-cikk1.jpeg

Chardonnay Magyarországon

A chardonnay hamisítatlan szőlőfajta. Francia őshazáján kívül előszeretettel termesztik Észak-Amerikában, Ausztráliában, Japánban, Dél-Afrikában és persze hazánkban is.

Magyarország nívósabbnál nívósabb borvidékekkel büszkélkedhet, számos borászat pedig chardonnay bort is készít. A szőlőfajta ennek megfelelően az Etyek-Budai, a Mátraaljai, a Mecsekaljai, a Tolnai vagy éppen a Balatonboglári borvidéken is előfordul.

Ahogy természetesen Egerben is. Kifejezetten jó választás szivarozáshoz egy palack Battonage chardonnay a Kovács Nimród borászatból. Ez az bor a Humidorshop.hu ínyencségei között is elérhető.

A Kovács Nimród pincészetben büszkék arra, hogy a chardonnay-t a tradicionális burgundi technológiával készítik. Mit jelent mindez? Nos, az érlelés tölgyfahordóban történik, emellett seprőn tartást és többszöri felkeverést is alkalmaznak.

Az enyhén füstös, kifejezetten hosszú lecsengésű száraz bor kiemelkedő népszerűségnek örvend a szivarosok körében. A tökéletes élményhez már csak néhány szivarra, elegáns borospohárra és persze egy jó társaságra lesz szükségünk.