Bizony, valóban összeállítottam egy ilyen listát, méghozzá 2013 októberében, készülve a halloween jelentette horror őrületre. Azóta persze sok víz lefolyt a Dunán, a PC Guru Online-nak pedig saját horrorrovata lett, sőt a Guru-csapat épp egy Fangoria emlékmagazinon dolgozik.

És természetesen az amatőr játékfejlesztők sem tétlenkedtek, számtalan ingyenes, de jó programot adtak ki ebben a kicsit több mint 3 esztendőben – és az amatőrt most szó szerint tessék érteni, azaz olyan alkotókról van szó, akiknek a játékfejlesztés pusztán hobbi, de szó sincs ügyetlen vagy szeretnivalóan gagyi alkotásokról. Az itt felsorolt öt játék több fizetős darabot is kenterbe ver – lássuk hát, mivel tehetjük álmatlanná a péntek estét!

Cayne

Amikor várandós az ember, minden sokkal nehezebb, mint egyébként – hát még ha egy idegen szörnyetegekkel teli kutatóbázison tér magához, ahol semmi sem az, aminek látszik. Ezzel a nem kicsit hátborzongató ötlettel játszik el a Cayne című ingyenes alkotás, amit a Steamen tehettek magatokévá.

Bár a lista többi szereplője egytől-egyig belső nézetet használ, a Cayne egy izometrikus kalandjáték, ami a 2015-ös STASIS című, hasonló műfajú alkotás univerzumában játszódik. Kábé 3 óra alatt végig lehet klikkelni az egészet, a nyomasztó hangulat pedig elsősorban azoknak jön majd be, akik a jumpscare-eknél jobban díjazzák a történet és az atmoszféra általi félelemkeltést. A játékról egyébként Böjti is megemlékezett a PC Guru magazin 2017/02-es számában, aki részletesebb tesztre kíváncsi, lapozza fel az újság 84. oldalát!

LETÖLTÉS

Cayne

RE77

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy P.T. című Silent Hills demó, amit a gonosz Konami elvett a játékosoktól, akik azóta is visszasírják – még szerencse, hogy a rajongók rátermettebb része elkezdte másolni Kodzsima Hideó horrorszínházát, egy egész alzsánernek adva életet… vagy élőhalált? Tudja fene, nem számít; ami fontos, az inkább listánk negyedik helyezettje, az RE77 („ár í sevenseven”), ami bár ingyenes, egyszer talán fizetős formában is elérhető lesz, kiteljesedve, persze.

Az RE77 egyelőre tehát egy demó, ami tavaly októberben nyerte el a Steam felhasználóinak kegyeit a Greenlight program keretében, és azóta sincs róla hír – mindenesetre a 0.09-es változatot bárki letöltheti, hogy a Cayne nyugodt kattintgatása után egy igazi jumpscare-fesztiválra váltson jegyet a 886 megás csomag lecsorgását követően. A játékmenet egyszerű, belső nézetben kell bolyongani egy rövid folyosókomplexumban, miközben mindenféle feladványokkal gördíthetjük tovább a sztorit. Tényleg elég ijesztő tud lenni, és egy javaslat: ne fejhallgatóval játsszátok!

LETÖLTÉS

RE77

Spooky’s Jump Scare Mansion

„Aranyos, vicces” – ezekkel a jelzőkkel illette Böjti a valóban pajkos című Spooky’s Jump Scare Mansiont, de hát szerkesztőnk a Péntek 13 halálsikolyaira alszik el, szóval nem biztos, hogy az ő jellemzése a leginkább helytálló. Persze tény: a Spooky’s Jump Scare Mansion egy komolytalan alkotás, ami egy 1000 szobás házba kalauzolja el a játékosokat. A cél annyi, hogy szobáról szobára túléljék a rájuk törő rémpofák támadásait, ezek a szobák azonban folyton változnak, és nincs két egyforma módon gyilkoló szörny sem.

A Spooky’s Jump Scare Mansion a címének megfelelően nagyon sok ijesztgetést használ, de a szobák között találunk pszichohorrorba csapó termeket is, biztos ami biztos. Nem férkőzik annyira a bőrünk alá, mint a Cayne, és a rajzfilmes grafika miatt nem olyan félelmetes, mint a hiperrealisztikus RE77, cserébe végtelen ideig lehet játszani vele, és a lelkes rajongótábor folyamatosan ellátja újabb és újabb lényekkel, szobákkal. Nosza, irány a Steam és tessék ijedezni!

LETÖLTÉS

Spooky’s Jump Scare Mansion

Blameless

A tavalyi lakásfelújításom óta rettegek a félkész otthonoktól és attól, hogy egyszer csak hív a burkoló, amiért leesett a csempe – talán már értitek, miért férkőzött a bőröm alá a Blameless című alkotás, amelyben egy szerencsétlen építészt irányítunk, akinek egy befejezésre váró épületet kell valahogy rendbe hoznia. És bár ez már önmagában kész horror, a sötét, elhagyatott építkezés a sok fizikai munkán túl is tartogat borzalmakat.

A tavaly októberben kiadott Blameless nem olyan szép, mint az RE77, és nem is olyan kreatív, mint a Spooky’s Jump Scare Mansion, mégis működik, köszönhetően a tényleg jól megtervezett puzzle-öknek és annak, hogy a sztorit egy novella felolvasása kíséri, melyben szerencsétlen hősünk a rendőröket próbálja meggyőzni arról, hogy bármi is történt az építkezésen, egy másik férfi a felelős, nem ő. Nosza, irány a Steam, tessék megkeresni a titkokat!

LETÖLTÉS

Blameless

Notes of Obsession

Bár ez nem egy klasszikus értelemben vett toplista, a legjobbat azért szokás szerint a végére hagytam. A Notes of Obsession című 2016-os alkotást egy 17 főből álló svéd csapat hozta össze, akik egyébként mind diákok, és egyetemi szinten tanulják a játékfejlesztést – bizony, nyugatabbra ilyen is van, nemcsak mérnökinfó meg zöldróka. A Creaky Stairs Studios névre keresztelt brigádra érdemes odafigyelni, lévén a Notes of Obsession is olyan jól sikerült, hogy ha pénzt kérnének érte, azt is simán kifizetném.

Pedig ránézésre nem tűnik nagy számnak, elvégre ez a program is egy tipikus belső nézetes bújócska, amiben egy anyukát alakítva kell túlélnünk egy viharos éjszakán, miközben apuci üzleti úton van. Hogy pontosan mit kell túlélni, azt nem lövöm le (megtették helyettem külföldi és hazai youtuberek százai), legyen elég annyi, hogy a fotorealisztikus grafika megteszi a magáét, csakúgy, mint a tényleg elismerésre méltó animációk és hangok. A sztori egyébként minden, csak nem vidám, szóval ne csak a pelenkát tessék bekészíteni, hanem a papírzsebkendőt is. Jó rettegést!

LETÖLTÉS

Notes of Obsession