Magyarország számtalan csodálatos látképpel, vadregényes tájjal büszkélkedhet, történelmi városai, kastélyai és templomai pedig valósággal könyörögnek azért, hogy egy-egy kósza pillantást vessen rájuk a kamera. Éppen ezért – na meg az olyan, csúcstechnológiával felszerelt stúdióknak köszönhetően, mint mondjuk az Etyeken található Korda Filmpark – számos hollywoodi szuperprodukció készült már hazánkban – legutóbb épp a Neill Blomkamp által rendezett Gran Turismo, amelyben a Hungaroringen rótták a köröket a főszereplők. De az új Alien, valamint a Dűne előzménysorozata, a Dune: The Sisterhood is hazánkban, pontosabban Budapesten forog, szóval kezdjük is a sort szeretett fővárosunkkal.

Tavaly novemberben egyébként pont volt egy tematikus összeállításunk a település születésnapja alkalmából, így az abban felsoroltak zömét most ismételten megemlítenénk – kiegészítve néhány további mozgóképpel. Ha Budapest, akkor mindenképpen szót kell ejtenünk a méltán híres New York Kávéházról (New York Café), hiszen a több mint 120 éves, Art Nouveau stílusban megálmodott épület olyan filmekben tűnt fel, mint például a Robert Pattinson nevével fémjelzett Bel Ami – A szépfiú, valamint a Jennifer Lawrence főszereplésével készült kémthriller, a 2018-ban megjelent Vörös veréb. A holland építész, Kas Oosterhuis által tervezett Bálna a Mentőexpedícióban „vállalta magára” a földi űrközpont szerepét (a Marson játszódó jeleneteket egyébként az imént említett Korda Filmparkban forgatták), de a pályaudvarok sem ismeretlenek a külföldi stábok számára, sőt. A 2001-es Kémjátszmában például a Nyugati pályaudvar tűnik fel néhány képkocka erejéig, míg a Keleti (vagy legalábbis annak környéke) a Mission: Impossible – Fantom protokoll nyitányában játszik fontos szerepet, mivel itt veszíti életét a Josh Holloway által alakított Trevor Hanaway – de egyébként a 2008-as Good: A bűn útjaiban is megcsodálhatjuk a vonatokat. A meglehetősen egyedi dizájnjáról ismert, szintén a fővárosban található Gellért Gyógyfürdőt sajnos csak kevés filmes fedezte fel magának, ám a 2002-ben mozikba került Én, a kém keretében azért csobbanhattunk egyet, szóval mindenképp szerettünk volna foglalkozni vele.

Egy röpke félmondat erejéig a Hősök teréről is megemlékeznénk, mert hát mégiscsak annak köveit koptatta Bruce Willis a Die Hard – Drágább, mint az életed során – igaz, akkor épp Moszkvának maszkírozva láthattuk a település egyik ékkövét. Ha pedig már a külső helyszíneknél tartunk, akkor értelemszerűen nem szabad megfeledkeznünk az MCU kissé megkésett darabjáról, a végül elég méretes kudarcnak bizonyult Fekete özvegyről sem, Natasha (Scarlett Johansson) és Jelena (Florence Pugh) száguldozása a pesti rakparton és a Belvárosban ugyanis felejthetetlen pillanatokkal szolgált egy amúgy nagyon is felejthető opuszban. Persze a tengerentúli alkotások mellett hazai kultfilmeknek is otthont adott már az ország szíve, elég csak Török Ferenc remekművére, a 2001-ben napvilágot látott Moszkva térre (egyébként sokan mind a mai napig így hivatkoznak a Széll Kálmán térre) vagy Antal Nimród klasszikusára, a rá két évre érkező Kontrollra gondolni.

Most, hogy kiveséztük ezt az ipar számára oly fontos helyszínt, szabaduljunk ki egy picit a civilizáció markából, hiszen a természet lágy öle és a régmúlt építészeti csodái is rendkívül kompatibilisnek bizonyultak a filmes apparátussal, főleg, ami a hazai termést illeti. Kezdjük a kirándulást a vácrátóti arborétummal (hivatalos nevén MTA Nemzeti Botanikus Kert), mivel itt forgott a Molnár Ferenc jól ismert regényéből készült A Pál utcai fiúk (a pesti Füvészkertként ábrázolt helyszínen esett a vízbe a kis Nemecsek), de ugyancsak ez a nevezetesség adott otthont a Halálos tavasz, az Abigél, a Psyché és A palacsintás király cselekményének is. Az irodalmi adaptációknál maradva, ám az idilli kertet a csatatérre cserélve szintén nem hagyhatjuk ki a szórásból Pilisborosjenőt, hiszen – bármennyire is furcsa ezt így leírni – a Gárdonyi Géza könyvét a képernyőre álmodó Egri csillagokat bizony nem a címadó városban vették fel, hanem az imént említett település határában. Az egri vár másolatának maradványai máig emlékeztetnek a legendás összecsapásra, de emellett a Magyar vándor, a Rab ember fiai és az Angyalbőrben készítésekor is forogtak itt kamerák.

A vígjátékok szerelmesei mostanra biztosan találkoztak A mi kis falunk című sorozattal, és bár Teca egészen biztosan nem fog minket kiszolgálni a pajkaszegi kocsmában, a nem is annyira csendes községet a valóságban is meglátogathatjuk, csak épp Pilisszentlélek néven kell keresni a tértképen. Fontos azonban tudni, hogy a horgásztó már nem itt, hanem az Esztergom közelében fekvő Búbánatvölgyben található. És ha már a nevetésnél tartunk, értelemszerűen az Üvegtigris mellett sem mehetünk el szó nélkül, Lali híres büfékocsija ugyanis Tinnyében található, és mára egy valódi zarándokhely lett a rajongók körében. A „szentély” meglátogatása mellett egyébként a Garancsi-tó körül is érdemes tenni egy kört, pláne, hogy még egy táblákkal teletűzdelt tanösvény is létesült a 2000-es évek elején. A vizeknél maradva, szintén a kihagyhatatlan kategóriába sorolható a Balaton által körbeölelt Tihanyi-félsziget, ahol Ötvös Csöpi eredt a Pogány Madonna nyomába – a káprázatos környezet megcsodálása mellett persze ajánlott betérni a cselekmény szempontjából felettébb fontos apátságba is. A magyar vonatkozású filmek közül mindenképp érdemes még megjegyezni a 2004-es Állítsátok meg Terézanyut! című romantikus vígjátékot, ami Szentbékállán forgott (itt olyan nevezetességeket találunk, mint a Kőtenger és a Pajtamúzeum), vagy épp a Herendi Gábor által dirigált, egyébként elképesztően sok pénzből készült Kincsemet, amely rendkívül sokat profitált a keszthelyi Festetics-kastély szépségéből (a netflixes Árnyék és csont nevet viselő fantasy sorozattal egyetemben). Ami a koprodukciókat illeti, a Tura városában található Schossberger-kastély a 2008-as Holdhercegnő (magyar-angol-francia) történetének adott szerető (és felettébb mutatós) otthont, a Tata mellett elhelyezkedő Öreg-tó pedig a Borgiák (kanadai-magyar-ír) egyik helyszíne volt – erre a szériára egyébként mindjárt vissza is térünk.

És akkor most következzenek azok a külföldi produktumok, amelyeket „vidéken” forgattak. Az Alcsúti Arborétum (ami egyébként az ország legnagyobb egybefüggő hóvirágmezejével büszkélkedhet) leginkább arról ismert, hogy itt beszélt magyarul Sir Anthony Hopkins A rítus című amerikai thrillerben, de az előző bekezdésben említett Borgiák néhány snittjében is szemügyre vehetjük a helyszín neoromán stílusú kápolnáját. Akárcsak a Nádasdy-kastélyt, amit szintén láttak már belülről a széria színészei – az Underworld és a 2013-as Dracula-sorozat stábjával együtt, hiszen részben azok is itt készültek (az épület alagsorában elvileg máig felfedezhető egy nagy „vérfolt”). A harmadik évad végére sajnos teljesen eltévedt Vaják első szezonja pedig kis túlzással külön bekezdést érdemelne, tekintve, hogy hazánk több pontján is megfordult a legendás szörnyvadász, Ríviai Geralt. Yennefer CGI segítségével porig rombolt otthona például az a Tatai vár, ami a néhány sorral feljebb már szóba került Öreg-tó partján található, a dzsinn pedig természetesen nem tett benne komolyabb károkat. Ott van emellett a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, ami a Kontinens falvait „alakította”, a Kiscelli Múzeum barokk stílusú temploma, melyben a varázslónők és a mágusok értekeztek, Vajdahunyad várának belső tereit pedig Stregobor díszítette fel buja növényzettel a széria legelső epizódjában. Végül, de nem utolsósorban muszáj értekeznünk egy picit a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található Szelim barlangról (avagy Szelim-lyuk), ahol maga az aranysárkány (amelyről ugyebár kiderült, hogy nem csupán a legendákban létezik) talált menedéket. Ilyen gyönyörű és látványos helyszínek után kár, hogy a későbbi felvonások már nem nálunk készültek – bár a minőségen ez vajmi keveset változtatott volna.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Magyarország tehát nem csupán a piszkos anyagiak miatt kedvelt célpont a külföldi filmesek körében, mivel a csodálatos építészeti remekműveink és a festői szépségű tájaink is gondoskodnak arról, hogy rendre hazánkat vegye célba Hollywood apraja-nagyja. Minden bizonnyal a jövőben is számos kosztümös darab, kémsztori (erre a témára valamiért mindig Budapestet találják a legalkalmasabbnak) és dollármilliókba kerülő blockbuster forog majd nálunk, emellett pedig a magyar filmipar is felettébb jó egészségnek örvend, így sokszor fogjuk még látni a felsorolt helyszíneket – és persze egy csomó másikat.

(Cikkünk a HelloVidék, a Magyarországom, a Turista Magazin és a Szallas.hu összeállításai alapján készült.)