Ha nem szeretnél lemaradni semmiről, akkor neked szól  az Ez történt rovatunk, melyben összefoglaljuk a hét eseményeit: röviden azon apróságokat, amiről a héten nem írtuk, s felsorolva azokat, amikről részletesebben értekeztünk. Jó böngészést és olvasgatást!

PC

Immáron a Valve is támogatja a The Linux Foundation alapítványt, melynek célja az, hogy segítse az ingyenes, nyílt forráskódú operációs rendszer fejlődését. A nonprofit csoportnak tagja még a Google, a HP, az AMD, a Samsung, az Intel és az IMB is.

A csatlakozás persze egyáltalán nem meglepő, hiszen a Valve egy ideje már egyre jobban támogatja a pingvines operációs rendszert, előbb hivatalos támogatást hozva erre a platformra, idén pedig bejelentve a saját verziójukat, ami a Steam Machines alapja lesz, s része annak, hogy meghódítsák az eddig a konzolok által dominált nappalikat.

Az nem derült ki, hogy a tagok melyik táborát bővíti a Valve, ugyanis négy rétegbe sorolhatóak a The Linux Foundation támogatói: a platinaszinten évi 500 ezer dollárral kell hozzájárulni a kezdeményezéshez, az aranyszinten 100 ezer dollár a tagsági díj, az ezüsttagok pedig 5 és 20 ezer dollár körüli összeget fizetnek, illetve vannak még a szimpatizánsok, akik díjtalanul vannak jelen.

Gabe Newell - Half-Life 3

A Call of Duty: Ghosts a megjelenésekor csak a felét tudta elérni a Call of Duty: Black Ops 2 ugyanebben a periódusban vizsgált eladásainak, ám az Activision szerint ez a gyengébb teljesítmény nem annak a jele, hogy kifáradt volna a sorozat. A kiadótól Eric Hirshberg azt mondta, hogy a következő generációs konzolok megjelenése keltett zavart az erőben, de ez az átállás rövid ideig fogja éreztetni a hatását, így nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni a sorozat jövőjét illetően.

Hirshberg továbbá elmondta, hogy a fanyalgók ellenére továbbra is jó ötletnek tartják azt, hogy éves szinten adjanak ki újabb és újabb epizódokat. „Tudom jól, hogy a Call of Duty nagyon megosztó a kritikusok körében, s az is világos, hogy sokuk nem ért egyet a stratégiánkkal, de szerencsére a játékosaink igen.” -- mondta Hirshberg, majd hozzátette, hogy figyelik a kritikákat, s igyekeznek ezeknek megfelelni. Ám nem csak erre koncentrálnak, ugyanis tudják, hogy a szakma véleménye nem mindig egyezik a rajongók elgondolásaival, s utóbbi a fontosabb számukra.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Yager Development a Spec Ops: The Line képében az egyik legérdekesebb TPS-t készítette el, ami jóval többet kínált a történetvezetés terén, mint bármelyik másik hasonló lövölde, így nagy csalódás azt hallani, hogy a csapat egy free-to-play programhoz keres embereket. A friss álláshirdetés szerint a Yager az Unreal Engine 4-gyel a kezében valamilyen ingyenesen játszható programot készít, melyben járműves harc is lesz a lövöldözés mellett. A projekt pontos címet még nem kapott -- illetve lehet, hogy kapott, csak mi még nem tudjuk.

Az Nvidia egy frissítést adott ki a Shield nevezetű készülékhez, mely immáron 1080p felbontásban, 60 fps mellett képes sugározni a számítógépünkön futó játékot a tévéképernyőnkre. Ezt a lehetőséget az Assassin's Creed 4: Black Flag, a Batman: Arkham Origins, a Battlefield 4, a BioShock Infinite, a Borderlands 2, a Crysis 3 és a The Elder Scrolls V: Skyrim támogatja. Fontos tudni, hogy a működéshez egy Micro USB-Ethernet Adapter kell, amit egyik végén a Shieldbe, a másik végén pedig a routerünkbe kell dugni, illetve kell egy HDMI kábel a marokkonzolból a tévébe, és persze egy vezeték nélküli kontroller, hogy irányítani is tudjuk a játékokat.

2014 elején fog megjelenni a The Franz Kafka Videogame, mely a 20. századi író három művét, az Amerikát, a Kastélyt és az Átváltozást önti bitbe, megőrizve az íróra jellemző bizarr és szürreális elemeket, amiket néhány logikai feladvánnyal is nyakon önt. Azt talán mondanom sem kell, hogy nem egy nagy csapat állt elő a projekttel, hanem egy független fejlesztő, Denis „mif2000” Galanin, aki PC-re, Linuxra, Macintoshra, iOS-re és Androidra fogja kiadni a játékát. Íme az első trailer:

Megjelenési hírek: a Velocity Ultra december 12-én fog felbukkanni a Steam kínálatában 9 eurós árcédulával -- egy puzzle-shooterről van szó. A minimalista stratégiai játék, a Rymdkapsel januárban PC-re, illetve Macintoshra és Linuxra is megjelenik, szintén Steamre, de lesz DRM-mentes kiadás is. A kártyagyűjtögetős tower defense zsánert bővítő Toy Rush 2014 elejétől válik elérhetővé iOS platformra. És végül a Zen Pinball 2 december 17-től lesz kapható PS4-re, de aki PS3-ra vagy PS Vitára már megvette a programot, az ingyen töltheti az átiratot.

Új trailert kapott a Starbound.

Elindult a Project Spark zárt bétatesztelése, mely exkluzív a Windows 8.1 operációs rendszerre. Ebbe azok kerültek be, aki a játék bejelentése óta regisztráltak, s most kiválasztotta őket a Microsoft -- a cég közlése szerint több százezer érdeklődője van a játéképítő, nem mellesleg multiplatform és kereszt-kompatibilis játéknak. Az Xbox One átirat a jövő év elején fog megjelenni.

A hét elején bejelentésre került a Warhammer 40K: Storm of Vengeance című játék, s akkor még fogalmunk sem volt arról, hogy mi a fene lehet az a lane strategy, amit stílusként megadott az Eutechnyx. Nos, most már tudjuk: egy tower defense játékról van szó.

A Koch Media (az ő kezükben van a Deep Silver kiadó is) felvásárolta a Fishlabs csapatát, amelynek egyebek mellett a Galaxy on Fire játékokat köszönhetjük.

Az elmúlt év egyik legnagyobb politikai botránya kétségkívül az amerikai megfigyelési ügy kirobbanása volt. Ennek kapcsán most Brad Smith, a Microsoft jogi osztályának a vezetője is megszólalt. Mint ismert a Microsoft az elmúlt három évben korlátozás nélkül lehetővé tette az NSA számára, hogy Outlook e-maileket, Skydrive adatokat nézzen át, és Skype hívásokat hallgasson le. Brad Smith állítása szerint a Microsoft rengeteg ügyfele aggódik az internetes megfigyelés miatt, és ebben a Microsoft is osztozik. Rá akarják bírni a kormányt, hogy legális jogi eszközöket alkalmazzanak az ilyen helyzetekre, és nem az erőszakolt megfigyelést. „Erősebb titkosítást fogunk használni a szolgáltatásainkban. Fejlesztjük a szoftverkódjaink átláthatóságát, hogy biztosíthassuk az ügyfeleinket, hogy termékeink nem tartalmaznak hátsó, rejtett kapukat.”

Konzol

A független fejlesztések potenciális starthelye a Kickstarter, hiszen az oldal segítségével eddig is elég sok indie-gyöngyszem jelent meg, és még számtalan van fejlesztés alatt. Rengeteg projekt túl is teljesítette az előzetes célokat, így például a Project Eternity majdnem négymillió dollárnál állt meg. A holnapi nappal fejeződik be egy igen érdekes gyűjtés, amely nem egy játékot állított a középpontba, hanem egy konzolt. A pénzt ezúttal egy könyvre kérték, amely a SEGA MEGA DRIVE történetéről fog szólni. A kitűzött összeg 30.000 font volt, de az érdeklődés hihetetlen nagy. Lassan 85.000 fontot mutat a számláló, és közel 2.000 ember adományozott az alkotásra, mely így el fogja érni a 340 oldalt. A SEGA MEGA DRIVE/GENESIS Collected Works 2014 júniusában jelenik meg, és egy 30 fontos összeggel már mindenki magáénak tudhatja a mű keményborítós változatát. Sőt, Dan Wells, a projektet vezető író kijelentette, hogy fogalmuk sem volt, miként alakul a gyűjtés, de ilyen sikerre nem számítottak. Hát igen, érdekes lesz olvasni a negyedik konzolgeneráció egyik legjobb gépéről.

Az Atari 2013 januárjában ment csődbe, és most egy amerikai bíróság jóváhagyta a cég csődvédelmi kérelmét. A megállapodás szerint az Atarinak három éve van arra, hogy visszafizessen összesen majdnem öt és félmillió dollárt.

December 19-én jelenik meg a Ridge Racer Slipstream, jelentette be a Namco Bandai. A sorozat 20. születésnapján megjelenő program iOS és Android operációs rendszerekre lesz kapható, s 12 autóval, 300 testreszabhatósági lehetőséggel, illetve 10 helyszín 20 pályájával és 108 versenyével várja a versenyzőket, akik nem mellesleg egy nyolc főt támogató multiplayer módban is részt vehetnek.

Szerdán elhunyt Danny Wells, aki pályafutása során sok más egyéb mellett Luigit testesítette meg a 80-as évek végén, 90-es évek elején futott tévésorozatban, a Super Mario Bros Super Show-ban. Wells összesen 65 részben szerepelt Luigi hangjaként, illetve élőszereplős változataként, valamint érdemes megemlíteni, hogy a Splinter Cell: Chaos Theoryben Partridge parancsnok is az ő hangján szólal meg. Négy évvel élte túl Lou Albanót. Nyugodjék békében.

danny-wells.jpg

Danny Wells (1941-2013)

Miközben bejelentették a Bravely Default második részét, kiderült, hogy a játék vezető művésze és karaktertervezője, Josida Akihika elhagyja a Square Enixt. Levelében leírta, hogy mindenkinek köszöni az elmúlt 18 évet, de bízik benne, hogy az együttműködése folytatódni fog a kiadóval -- addig biztosan, amíg el nem készül a játék második része.

A Ratchet and Clank: Into the Nexust a PEGI nyilvántartásba vette, méghozzá PS Vitára. Közben kiderült, hogy a Doki Doki Universe megjelenik a Sony összes konzoljára, december 10-én, 15 dolláros áron.

Japánban megjelent a PS Vita TV, mely alkalomból a Sony készített a készüléknek egy nagyszerű reklámot.

A Sony az előző hónapban jelentette, hogy a PS3-ból több mint 80 millió darabot adtak el, amely egy nagyon szép szám, tekintve, hogy egy évvel később érkezett, mint a nagy rivális Xbox 360, és a gyártása ráadásul kezdetben veszteséges is volt. Három hete azonban megjelent a PS4, melyről Andrew House, a Sony Computer Entertainment vezetője kijelentette, hogy nagy valószínűséggel az új konzol lekörözi eladásokban a régit. Az európai megjelenés hétvégéjén az öreg kontinensen eladtak belőle 700.000 darabot, így az összeladás már meghaladta a kétmillió egységet. House szerint több tényező is determinálni fogja a sikert: egyrészt az ára jóval barátságosabb, mint a PS3-é volt annak indulásakor, másrészt a PS4 azonnal, a megjelenés napján egy teljes szórakoztató központ, míg a PS3 csak évek alatt vált ezzé. Harmadszor, a konzol funkcionalitását megpróbálják a végsőkig kiterjeszteni, így annak életciklusa alatt még számíthatunk új funkciókra.

Whalen Rozelle, a Riot Games eSport igazgatója kijelentette, hogy megtiltották a professzionális League of Legends játékosoknak, hogy más, rivális programokat streameljenek az internetre. Ezzel azt akarja elérni, hogy a játék hivatalos eSporttá váljon. „Egy NFL játékos sem fogja az Arena Footballt népszerűsíteni, ahogy egy Nike által szponzorált sportoló sem fog Reebok cipőben parádézni.” -- közölte. Természetesen azt nem tiltják meg, hogy magánéletükben azzal játszanak, amivel akarnak, de amikor versenyre kerül sor, viselkedjenek professzionális atléta módjára.

A hét kérdése: Szerintetek melyik volt az eddigi legjobb játékból készített filmadaptáció?