PC

Megérkezett a Final Fantasy 14 Companion App, ami egy okostelefonos alkalmazás arra az esetre, ha épp nincs időnk folyamatosan a Square Enix újjászületett MMORPG-je előtt ücsörögni. Az applikáció segítségével nyomon követhetjük a legfontosabb statisztikákat és ellenőrizhetjük, menedzselhetjük karaktereinket. A Final Fantasy 14 Companion App egyelőre csak iOS-re érhető el, de már az androidos változat fejlesztése is folyamatban van.

Alant látható egy gameplay-videó a The King of Fighters Online című játékból, ami egy MOBA a méltán híres TKOF univerzumban. Igen, jól olvastátok. A játék PC-re készült és free-to-play, bár azt nem tudjuk, ki fog vele játszani az olyan konkurensek mellett, mint a DotA 2 vagy a League of Legends. S hogy miért jelen időben beszélünk róla? Nos, Thaiföldön már elérhető, a nyugati premier viszont még nem dőlt el.

Scott Warner, a Halo 4 vezető játéktervezője elhagyta a 343-at, hogy csatlakozzon a Dead Space-ekkel is előrukkoló Visceral Gameshez. Hogy mit fog csinálni, egyelőre rejtély, az viszont majdnem biztos, hogy a csapat a következő Dead Space-en dolgozik, ami, ha az EA-n múlik, még a harmadik résznél is akciódúsabb lesz.

Új főnöke van a BioWare-nek. Matthew Bromberg a cég irányítója, pozícióját az EA fejesei döntötték el.

Mindig bebizonyosodik, hogy a kevés pénzből fejlesztett indie-játékok is lehetnek sikeresek. Szinte minden héten ünneplünk egy-egy eladási mérföldkövet -- most az augusztus 15-én megjelent Gone Home alkotói örülhetnek. A Fullbright büszkén jelentette, hogy alig egy hónap alatt a játékukat több mint ötvenezren vásárolták meg!

Ez történt... (2013. - 37. hét)

A Sports Interactive bejelentette, hogy a Football Manager 2014 című játékuk, mely PC-re, Mac-re, és Linuxra érkezik, október 31-én kerül a boltokba. A fejlesztők elmondása szerint ez az eddigi legjobb focimenedzser játékuk, hiszen az előző év óta ezernél is több újdonságot és fejlesztést építettek be a programba. A program támogatja a Steam Workshopot, a felhőbe menti magát, így az egyéni karriert bármilyen gépről tovább építhetjük -- sőt mivel keresztplatformos, a PC-n/Mac-en/Linuxon megkezdett játékot folytatni lehet PS Vitán is (természetesen ehhez szükség lesz a Sony kézikonzoljára írt változatra).

Az Independence Games Festival legjobbjai újból a Valve-vel köthetnek szerződést, hogy játékaikat a Steam rendszerén keresztül terjeszthessék, jelentette a fesztivál főszervezője. Így jelent meg többek között a Gone Home és a Kentucky Route Zero is a Steamen.

A Turbine bejelentette, hogy a Lord of the Rings Online: Helm’s Deep nevű kiegészítője november 18-án jelenik meg. A kiegészítő nem lesz olcsó: az alapverzió 40 dollárba, a prémium változat 60 dollárba (egy AAA játék árába) fog kerülni. Persze ezért az árért nemcsak a kiegészítőt kapja meg a vásárló, de 1000/2000 Turbine Pontot, egy tapasztalati pontokat jelentősen megnövelő pakkot, illetve egyéb jóságokat is. A kiegészítő megemeli a karakterek maximálisan elérhető szintjét: 95-ös szintig lehet majd Aragornt vagy akár Gimlit fejleszteni.

Ez történt... (2013. - 37. hét)

Konzol

Az Xbox One májusi bemutatója után nem mindenki örült a megszorításoknak, és egyesek az új konzolra az Xbone gúnynevet kezdték el használni. Ezt a nevet egyébként be is regisztrálták az xbone.com doméncímen, amelyet a redmondi cégnek a napokban sikerült megvennie. Larry Hyrb a NeoGAF fórumán szólalt meg, kijelentve, hogy „egyáltalán nem tetszett neki a dolog, hiszen ez hatalmas tiszteletlenség azokkal szemben, akik több ezer munkaórát fektettek a konzol megtervezésébe és elkészítésébe.”

A Sony bejelentette, hogy a PS Vita TV nevű eszközt egyelőre nem tervezik kiadni a nyugati féltekén. A kiegészítő, melynek segítségével PS1, PSP, és PS Vita játékokat lehet játszani tévén, először Japánban jelenik meg, később pedig távol-keleti országokban akarják eladni. Így Kínába, Dél-Koreába biztosan eljut, de minden más bizonytalan.

A The Last of Us már három hónapja kapható, az év egyik legnagyobb játékélménye volt számunkra. A Naughty Dog pedig megjelentette a program utolsó két fejlesztői videóját, érdemes megnézni ezeket.

A PlayJam bejelentette, hogy androidos konzoljuk, a GameStick 80 dolláros áron október 29-én kerül a boltokba. A tervezett megjelenés áprilisban lett volna, ez először augusztusra, majd szeptemberre csúszott. Az a több mint 5000 ember, akik a Kickstarteren támogatták a konzolt, hamarosan megkapják saját példányukat. A PlayJam főnöke, Jasper Smith így örvendezett.: "Az, hogy elérhető játékkonzolt tervezzünk televíziókra, mindig is nagy kihívást jelentett nekünk. A Gamestick megjelenése ennek a kihívásnak egyik fontos mérföldköve. Büszkék vagyunk a teljesítményünkre, és alig várjuk, hogy a családok kezükbe vehessék az eszközt, ahogy közeledik majd a karácsony."

Kodzsima Hideo a napokban nyilatkozta, hogy a hamarosan megjelenő Metal Gear Solid 5-öt meghajtó Fox Engine nem fog más játékokat meghajtani. Egyelőre. Voltak olyan híresztelések, hogy a motort licencelik más címek alá (pl. egy következő Silent Hillbe), de a japán tervező azt mondta, hogy még sokat kell dolgozni ahhoz a motoron, hogy kiadhassák más szervezeteknek, akár iskoláknak is.

Újra hódít a retró! Október végétől vásárolható meg 100 dolláros áron egy RetroN 5 nevű masina, mely lejátssza a NES, Super NES, SEGA Genesis, és Game Boy Advance kártyákat, valamint támogatja a Famicom, Mega Drive, Game Boy and Game Boy Color kártyákat is. A konzolhoz egy vezeték nélküli, Bluetooth kapcsolattal működő kontroller is jár, de a készülék maga is tartalmazza az eredeti csatolófelületeket. Televízióra HDMI kábelen keresztül lehet kötni.

Ez történt... (2013. - 37. hét)

Új trailert kapott a Bound by Flame, melyről az előző heti anyagunkban írtunk.

A PS4 is kap egy saját Earth Defense Force játékot! A programnak egyelőre nincs neve, de az már most borítékolható, hogy tíztrillió óriásrovart kell majd szitává lőni benne.

A Grasshopper Manufacture bejelentette első PS4-es játékát. A Lily Bergamo a csapattól megszokott mangás irányt követi és egy szamurájlányról szól, aki... mindenkit felszeletel. Több infó egyelőre nincs, viszont alant láthatjátok a bejelentéssel érkezett előzetest.

Ééééés még egy kis PS: a Kadokawa Games bejelentette a PS4-re, PS3-ra és PS Vitára egyaránt megjelenő Natural Doctrine-t, ami egy szerepjátékos elemekkel megtűzdelt stratégia lesz. Videó alant.

Az Xbox One exkluzív startcím Dead Rising 3 kooperatív módban is játszható lesz, hála a frissen bemutatott Dick nevű karakternek. Dick a szólista kampányban sima mellékszereplőként bukkan fel, aki kamionsofőr létére igen jól bánik a baseballütővel.

Ez történt... (2013. - 37. hét)

Emlékeztetőül: KEDDEN JELENIK MEG A GTA 5!

A hét kérdése: konzolon játszol a GTA 5-tel, vagy megvárod az esetleges PC-s változatot?