Azt mondom, vágjunk is rögtön bele a közepébe! Tételezzük fel, hogy a világon minden ember asszociál valamire egy szó hallatán. A kérdés az, hogy nektek mi jut eszetekbe, ha azt mondom, apokalipszis? Le merném fogadni, hogy 9gag-en -- vagyis inkább az interneten -- edződött olvasóink igen nagy százaléka a zombikra gondol első blikkre, én pedig teljes mértékben megértem, hogy ez miért van így. Az utóbbi években tucatjával érkeztek a témát feldolgozó filmek, könyvek és játékok, elég csak a 7 Days to Die-ra, a State of Decayre, a Left 4 Deadre, a Dead Islandre vagy a Dead Risingra gondolnunk, ráadásul úgy fest, hogy egy ideig még bőségesen el leszünk látva hasonló címekkel.

Itt van például a Steamen decemberben startolt, korai hozzáférésű cím, amelyet nem kell senkinek bemutatni, aki valamennyire követi a magazin YouTube-csatornáját vagy szeretett főszerkesztőnket, aki bizony kellő alapossággal beleásta magát ennek az alternatív jövőképnek a világába. Ha eddig még nem esett volna le, akkor elmondom, hogy a DayZ-ről beszélek, amely egy a zombiapokalipszis alatt zajló, nyitott világú, túlélő „akciójáték” -- legalább is a Steam szerint. A cél nem más, mint karakterünkkel átvészelni a kegyetlen világ viszontagságait, melyben, ha a megannyi hányattatás nem lenne elég, még az emberek is egymás ellenségeivé válnak. Barátságos játékosokkal csupán ritkán fogunk találkozunk, ellenben friss agyra vágyó zombikkal vagy a felszerelésünkre ácsingózó gyilkosokkal annál többször. Sőt, konzervkeresés közben gyűjthetünk rohadt gyümölcsöket és sapkákat is, hogy teljes legyen a gyönyör. Tiszta Team Fortress 2 feeling -- annál jobb kalapszimulátor nincs is a piacon!

Jelenleg a legjobb történettel bíró PC-s zombi-kaland a Telltale Games The Walking Dead sorozata, amely a második évadnál jár, és folyamatosan érkeznek hozzá a frissebb részek. Komoly, moralitást pedzegető döntések és egyszerű játékmenet jellemzi szériát, ám a magával ragadó, mély cselekményszál és a kidolgozott karakterek kárpótolnak az utóbbiért. A képregényszerű grafika remekül visszaadja az eredeti mű hangulatát (aki esetleg szatyorban élt eddig: a The Walking Dead egy képregényszéria) és közben hozzá is ad az univerzumhoz, egy teljesen eredeti sztorival, ami kifejezetten a játékhoz íródott. Lee és Clementine „meséje” nem csak a rajongókat, de kritikusokat is meggyőzte, méghozzá annyira, hogy több mint 80 „Év játéka” díjat zsebelt be a megjelenés évében, köztük a konzervatív döntéseiről ismert VGA (ma már VGX) gáláét is.

Kissé elkanyarodva a sétáló hullák témájától hadd említsek meg egy másik korai hozzáférésű játékot is, amelyre érdemes odafigyelnetek. A Plague Inc: Evolved egy olyan szimulátor, amelyben a magunk által kreált baktériumok, vírusok és egyéb nyalánkságok elterjesztésével kell megfertőzünk az egész bolygó lakosságát. A felhasználó maga szabhatja meg, hogy milyen tünetei legyenek a betegségnek, hogy minek / miknek a segítségével jussanak el másokhoz, és így tovább. Amint a világ tudósai észlelik a járványt, egyből ráállnak a gyógymód felkutatására, éppen ezért taktikusan kell megközelíteni a vírus fejlesztését: inkább legyen hosszabb a lappangási ideje és alig észrevehető tünetei, minthogy szinte azonnal felfedezzék a létezését. Volt szerencsém kipróbálni az early access verziót PC-n, és azt kell mondjam, hogy piszkosul addiktív a cucc. Aki egy picit és szeret stratégiázni, az szerintem addig szerezze be, amíg még a teljes ár töredékéért teheti ezt meg, azaz 14 euróért. A napi szinten érkező foltok mindig tartalmaznak valami újítást, és ezek még inkább elmélyítik az élményt.

A cikkírást megelőző kutatófázis közben elkövettem egy hatalmas hibát: falatozni kezdtem, miközben adatokat kerestem. Pro-tipp kis gamereknek: NE csináljátok utánam! Ezt főként azért mondom, mert a mai kutatások zöme a szexuális úton terjedő fertőzésekre van kihegyezve; ez cseppet sem meglepő annak fényében, hogy a mai napig nincs gyógymód sem az AIDS-re, sem az azt okozó HIV-fertőzésre. De vajon leselkedik-e nagyobb veszély az emberiségre, mint a köztudatban már aktívan benne élő betegségek?

Következzék egy kis fejtágítás: a múlt évszázad elején, az első világháborút követően kitört egy járvány, amelyet spanyolnátha néven ismer a világ. Hiába az ártatlan név, egyetlen év alatt a teljes populáció 3-5 százaléka belehalt a fertőzésbe, ami összességében körülbelül 50-100 millió halálos áldozatot szedett. Ez annyit jelent, hogy a betegség minimum háromszor annyi áldozatot követelt, mint az akkor dúló háború (17 millió fő).

Most, hogy végre van viszonyítási alapunk, csapjunk bele a lecsóba és nézzük meg, hogy vajon a tavalyi év nagy durranásának számító The Last of Us által felvázolt világvége bekövetkezhet-e (a többi játék „feltámadnak a halottak” szcenáriója értelemszerűen lehetetlenség)! A történet szerint az emberiség 60 százaléka egy gombás fertőzés miatt zombiszerű lénnyé változott, a tudatuk megszűnt, és a testüket eltorzította a fungusz. Elég ijesztően hangzik az elgondolás, és sajnos a rossz hír az, hogy létezik egy ilyen betegség. A jó hír, hogy csupán állatokat támad meg. Az újabb rossz hír viszont, hogy megtámadja azokat a jószágokat. Mindjárt elmagyarázom, hogy mire gondolok.

A modernkori betegségek nagyjából 60 százaléka állatokról terjed át emberekre; ilyenkor főként domesztikált, a közelünkben élő haszonállatokról beszélünk. Emlékezzetek csak a kergemarha-kórra vagy a sertésinfluenzára, amelyek pontosan így fertőzték meg az emberiséget! Ez a helyzet állhat elő azzal a parazitafajtával, amely kísértetiesen hasonlít a The Last of Usban látottra.

A cordyceps névre hallgató tömlősgomba-nemzetség eddig felfedezett négyszáza faja egyelőre csakis kizárólag ízeltlábúakat támad meg, méghozzá nem is akármilyen módon. Az ophiocordyceps unilateralis például eleven hangyák testébe hatol be, ahonnan továbbeszi magát a rovar agyába, átveszi felette az irányítást, majd miután a szerencsétlen állat már nem bírja tovább a küzdelmet, keres magának egy nyugvóhelyet és elpusztul. A gomba csápként kinő az élettelen testből, és onnan spóráit elszórva továbbterjed, ezzel megfertőzve az egész bolyt, hogy később akár ki is irthassa azt. Ezeket a hangyákat más állatok megeszik, és valamely úton-módon eljut a háztájakra, ahol az általunk nevelt jószágok szervezetébe is behatol. A gomba mindeközben mutálódhat és végeredményként megtámadhatja az emberi szervezetet is. Ilyen ez a tápláléklánc.

Cordycepses hangya

Külön érdekesség, hogy ezek a cordyceps gombák nem újonnan felfedezett valamik. A távol-keleten már a 15. században is használták őket gyógyászati célokra, például Tibetben, hiszen alfajai védik a csontvelőállományt, az emésztési rendszert, és esetenként a májat is (szóval nemcsak az élet elpusztítására, de az egészség megőrzésére is alkalmasak lehetnek). Sőt, az 1993-as, Pekingben megrendezett Nemzeti Játékokon egy Ma Dzsunren nevű edző cordycepst adott a női atlétaválogatott tagjainak, akik ennek hatására olyannyira jól teljesítettek, hogy doppingolással vádolták meg őket.

A rémképek ellenére is azért van kiút: már létezik egy olyan tervezet, amely útmutatóként szolgál a világ államainak biológiai fenyegetések elkerülésére és megállítására, így aztán pánikra nem sok okunk van. Az a négymilliárd ember, akik a Naughty Dog játékában megszűnnek létezni, nem két nap alatt fertőződnek meg. Egy olyan vírust, baktériumot, gombát, ami ilyen gyorsan terjed és öl, réges-régen felfedeztek volna a tudósaink és mi is tudnánk róla. Ezekután nem maradt más hátra, mint búcsút mondani az apokalipszis gondolatának, és örülni, hogy az agresszívvá váló embertömegek csak a képzelet szüleményei. Még.