• Március 24-én kerül mozikba az igaz történeten alapuló First Oscar
  • Két orosz operatőr testközelből megörökíti a Vörös Hadsereg nácik elleni harcait
  • Közben az Oscaron meghirdetik a dokumentumfilmes kategóriát

Frissen közzétett előzeteséből nem derül ki, hogy Mank típusú bájos történet vagy nyomasztó, emberközeli háborús film lesz inkább a First Oscar, talán a kettő egyben. Mint neve utal rá, alábbi mű az első Oscar-díjas dokumentumfilm készítésének folyamatát meséli el. 1943-ban, már az Egyesült Államok hadba lépését követően díjazták az akkor éppen szövetséges szovjet haderő nácik elleni offenzíváját megörökítő Moscow Strikes Backet.

A film cselekménye két szálon fut. Egyrészt a moszkvai evakuálást semmibe vevő orosz operatőröket követjük, akik később a harcokat örökítették meg testközelből. Párhuzamosan láthatjuk, amint az Amerikai Filmakadémia először hirdeti meg a dokumentumfilmes kategóriát éves díjátadó gáláján.

firstoscarstill0061698.jpg
(A kép forrása: Variety)

Március 24-én debütál a valós események inspirálta mű a mozikban, ami éppúgy Oroszországban készült, mint az alapján szolgáló 1942-es opusz. A Battle for Sevastopol című II. világháborús filmet is jegyző Szergej Mokrickij ül a rendezői székben, a főszerepet pedig Ludlima Pavlicsenko színésznő játssza. A tengerentúlon a Variety hasábjain jelent meg az első előzetes, amiből kiderül, hogy kétnyelvű alkotásról van szó.