Elkelt a Traveller’s Tales!A Warner Bros. régóta nem csak filmekkel foglalkozik. A korábban Warner Bros. Interactive Entertainment (WBIE), ma már Warner Bros. Games (WBG) néven futó leányvállalata keményen benne van a játékiparban, jórészt saját licencekkel (Batman, Looney Tunes, The Matrix, Harry Potter, Superman), de immár övék a Silent Hill franchise is. Korábban már beszámoltunk róla, hogy megvásárolták az angol SCi kiadó részvényeinek 10 százalékát, és folyamatosan tartja magát a pletyka, hogy a mostanában pénzügyi nehézségekkel küzdő SCi egyik lehetséges felvásárlói ők lehetnek.

Az anyavállalat közel egy hónapja félelmetes összegű pénzhez jutott: az ALDAR nevű, Abu Dhabi illetőségű ingatlanfejlesztő cég és az Abu Dhabi Media Company 500 millió dollárt (!) pumpált a cég játékágazatába. Ennek eredményeképp a WBG címek megjelennek az emirátus területén (Abu Dhabi az Egyesült Arab Emirátusok egyik állama, a dúsgazdag közösség vagyonának 70%-a innen származik), valamint 2009-2010-re megépül egy „témapark” (a Disneylandhez hasonló, csak a WB rajzfilmvilágában, Tapsi Hapsival és barátaival), egy hozzá kapcsolódó szállodakomplexum, és négy multiplex mozi, további fél milliárd dolláros tőkével pedig az arabok és a jenkik létrehoztak egy közös filmvállalkozást.

Elkelt a Traveller’s Tales!Ebből a pénzből már lehet vásárolgatni, és a WBG ezt meg is tette: a mai napon közös sajtótájékoztató keretében bejelentették, hogy a vállalat felvásárolta a Traveller’s Tales céget szőröstől-bőröstől, tehát nemcsak a fejlesztőstúdiót, de a családi játékokra szakosodott TT Games Publishing kiadót is. Az angol csapat 1990-ben alakult, a kezdetekben a Disney/Pixar házasság gyümölcseit öntötték bitbe (Toy Story, A Bug’s Life, Finding Nemo), illetve konzolon csillogtak (nagy sikerük a Sonic 3D: Flickies' Island). A nagy sikert azonban a tényleg szupereredeti LEGO Star Wars játék hozta meg számukra, mellyel begyűjtötték a BAFTA „Gameplay” fődíját is. Legutóbbi munkájuk a Transformers: The Game, illetve most hegesztenek két újabb LEGO-címet (LEGO Batman és Lego Indiana Jones: The Videogame) sajnos egyelőre csak konzolokra. Eddig termékeikből 42 millió (!) példány talált gazdára, ebből 12 millió a legós SW-cím érdeme.

A vételárról egyelőre nincs információnk, ám azt siettek leszögezni a felek, hogy az akció nem jelenti a jelenlegi szerződések és megállapodások felrúgását: a TTG továbbra is dolgozik a Disneynek (ők kódolják a Narnia-filmek játékverzióit), illetve a Legónak és a LucasArtsnak. Nyilvánvalóan a cég profilja remekül illeszkedik a Warner üzleti céljaihoz, hiszen a családi játékok piacán eddig is meglévő jelenlétüket alaposan megerősíthetik. A TTG az utóbbi időben elég érdekes mutatványokat hajtott végre (2006-ban megvették a volt Gizmondo/Warthog munkásokból álló Embryonic Studiost, aztán egy motion capture céget, majd idén hirtelen bezárták oxfordi stúdiójukat), mely azt sugallta, hogy talán picit túlvállalták magukat, így minden bizonnyal jól jött nekik a WBG segítő keze és bukszája. Halkan jegyezzük meg: ezzel a lépéssel a Warner az Egyesült Királyság játékiparába is határozottabban szállt be, így véleményem szerint a következő logikus lépés az SCi megvásárlása lenne, bár ezt mindkét fél erősen cáfolja. Meglátjuk. A pénz megvan rá...