Érdekes kimutatás érkezett a napokban, mely szerint a nagyobb játékstúdióknál dolgozók átlag életkora 2002 óta egyre csak nő. Mindez olyan cégek nyilvánosan elérhető adataiból következik, mint pl. a Ubisoft, a Nintendo, a Capcom, vagy az International Game Developers Association. A Ubisoftnál pl. 2001. óta figyelhető meg ez a trend, a Nintendo Japan esetében pedig már 40 év fölötti a munkatársak átlag életkora.

Érdemes külön megemlíteni a Ubisoftot, ahol nem egyesével tették közzé a munkatársak életkorát, hanem különböző korcsoportokba sorolták őket. Így még jobban kitűnik, hogy közel 2000 kolléga tűnt el a 20-as korcsoportból 2 év alatt. De vajon hova? Mert a 30-as korcsoport nem növekedett ennyivel, sőt, ott is 300-zal kevesebben vannak. A 40-es, 50-es korcsoportok pedig csak kissé növekedtek, a Ubisoft alkalmazottak átlag életkora jelenleg 36,5 év. Lehet, hogy csak valami hiba csúszott a számításba? Vagy ennyien elhagyták volna a céget?

Mindenesetre érdekes látni ezt a trendet, ami joggal veti fel a kérdést: hová vezet mindez? Egy idő után nem lesznek fejlesztők? Vagy minden játék sz*r lesz, mert idősebbek akarnak trendit alkotni úgy, hogy nem értenek hozzá? Ti mit gondoltok a témában?