Kétségtelen, hogy a Cyberpunk 2077 elképesztően nagy átalakuláson ment keresztül a megjelenése óta, ám sajnos még az Update 2.0 (vagy épp a váratlanul érkezett, ám annál többet kínáló 2.1) után is maradt egy-két hiányossága a programnak – szerencsére közel sem akkorák, hogy azok rontsanak az élményen. Az egyik ilyen, hogy Night City lakói még mindig kissé élettelennek hatnak, az például elég hamar szemet szúrhat a játékosoknak, hogy a járókelőket egyáltalán nem zavarja, ha V egy szál semmiben flangál az utcán. Ha jól emlékszem, már a 2002-es Morrowindben is megjegyzést tettek az NPC-k, ha levetkőztettük a karakterünket, szóval kötve hiszem, hogy lehetetlen lett volna megoldani, a CD Projekt RED fejlesztői azonban elfeledkeztek erről a kis "apróságról". Ezen hivatott változtatni MisterChedda Responsive NPCs nevezetű modja, amely pontosan azt teszi, amit a neve is sugall: életszerűbbé varázsolja a város polgárait.

cyberpunk-2077-nude-meztelen.jpg

A legfontosabb, hogy a nem hivatalos adaléknak köszönhetően az NPC-k végre megjegyzéseket tesznek és távolságtartóvá válnak, ha a főszereplő meztelenül cikázik közöttük, ráadásul a rendvédelmi szervek és a bandatagok figyelmét is könnyebben felhívhatjuk magunkra, ha csupán egy ádámkosztümöt viselünk. Ezen túlmenően az öltözék és a fegyverzet megválaszátása is fontosabbá vált, mivel katonai szerelésben feszítve, egy nagyobbacska mordályt szorongatva sokkal feltűnőbbek leszünk, mint civil ruhában, amennyiben pedig egy bizonyos banda színeiben sétálgatunk, annak tagjai nehezebben vesznek rólunk tudomást – a rivális tömörülés ellenben sokkal hamarabb kiszúr minket, szóval nem árt vigyázni.

A Responsive NPCs-nek hála a járdán történő autókázásra is jobban odafigyelnek a járókelők, ha pedig a forgalomban dudálunk, a többi sofőr is válaszol, hol egy epés megjegyzés. hol pedig visszadudálás formájában. Ezek után már csak hab a tortán, hogy követni sem tudunk valakit a végtelenségig, a kiszemelt "áldozat" ugyanis idővel észrevesz minket, és vagy elmenekül vagy pedig – amennyiben van nála fegyver – ellenünk fordul. Máris immerzívebb az élmény, nemde? Ha június 21-én élesedett, július 1-én pedig egy tapasszal kibővített mod esetleg felkeltette az érdeklődéseteket, irány a Nexus Mods oldala, és már hallgathatjátok is az NPC-ktől, hogy mennyire perverzek vagytok!