A No More Robots nevű indie kiadó vezetője, Mike Rose egy interjúban osztotta meg magvas gondolatait a játékipar jelenlegi helyzetéről. A céget 2017-ben alapította, számtalan játékot kiadtak már, szóval ha valakinek, akkor Rose-nak (aki Mike) van egy kis rálátása a dolgokra.

Először is arra figyelmeztet mindenkit, hogy robbanás közeleg a játékiparban. Látva az iparágon végigsöprő elbocsájtásokat és stúdióbezárásokat, nehéz vele vitatkozni. Rose az alábbiakra vezeti vissza ennek okait:

  • a pandémia okozta irreális növekedés az eladásokban
  • az ezt követő túlzó beruházások és növekedési előrejelzések, amik sosem váltak valóra
  • az orosz-ukrán konfliktus gazdasági hatásai
  • a féktelen céges „összeolvadások és felvásárlások”, melyek során sok-sok stúdiót is kiadót nyeltek el hatalmas vállalatcsoportok
  • a tévhit, hogy egy cég tőzsdén való nyilvános értékesítése mindent megold

Rose szerint mindez csak egy dologhoz vezethet: a piac összeomlásához. Na de mit tehet egy indie kiadó ebben a helyzetben?

Szerinte be kell látni, hogy a különböző platformok tulajdonosai már nem a kisebb kiadók érdekeit szolgálják. Most már nem tud olyan frankó Xbox Game Pass alkukat kötni, mint anno, már nem tudnak felkerülni a Steam főoldalra, mert pl. a Summer Sale alatt fizetősek a helyek, amiket az AAA-játékok kiadói vásárolnak meg.

2022. után nem írtak alá új szerződéseket, inkább a meglévő portfóliójukra támaszkodtak, és minden fillért kisajtoltak belőle. Idén viszont, amikor a stúdióbezárások kezdődtek, rájött, hogy ez nem fog a jövőben is működni, szóval ráfeküdtek a gyors és olcsó projektek megszerzésére. Évek helyett hónapok alatt elkészülő címekről van szó, amik a bejelentés és megjelenés közti rövidebb idő miatt jobban megragadhatnak a vásárlók tudatában.

Ha egy-két ilyen címük sikeres lesz, akkor már gondolkodhatnak Nintendo Switch megjelenésben, vagy a Game Pass-ba kerüléssel, és ugyan nem fognak rögtön nagy pénzt kaszálni, de Rose szerint ez a lényeg: alacsonyabb kockázatú projektekkel, szépen folyamatosan bevételt szerezni.

És hogy mit tehetnek a független fejlesztők? Vagy piszok olcsón, vagy nagyon drágán kell adniuk a portékájukat. A No More Robots az olcsó, alacsony kockázatú játékokban utazik, de vannak olyan kiadók, akik szerint hülyén néz ki, ha 400.000 dollárért vesznek meg egy játékot, mert az "kis játéknak" tűnhet mások szemében. Ez az összeg viszont túl sok Rose számára.

Aztán ott vannak azok, akik azt gondolják, a minél hosszabb fejlesztési idő több eladást is jelent.

"Nem igaz. Egyszerűen nem igaz. És ha máskor nem, most aztán igazán látható, hogy a játékosokat egyre kevésbé érdekli, hogy egy játék lélegzetelállítóan néz ki, vagy sem."

Ti mit gondoltok a témáról?