A párizsi Cyanide Studio mindkét fenti előnyt ügyesen használta ki. A csapatot 2000-ben nyolc volt Ubisoft dolgozó hozta létre, és idén megnyitották első fiókjukat Montrealban (Amusement Cyanide Inc, néven), így a kínai irodájukkal együtt már 70 fő hegeszt és kalapál náluk. A 2007-es esztendő nemcsak ezért jelentős számukra: úgy tűnik, kezdenek beérni a srácok, hiszen a korábban is népszerű biciklimenedzser mellé megérkezett a Loki, mely ugyan nem váltotta meg a világot, de azért arra jó volt, hogy a stúdióra irányítsa a játékosok és a szakma figyelmét.

Cyanide Studio: erősödésNem véletlen, hogy a Cyanide a 2007-es év rezüméjét tartalmazó és a jövőre vonatkozó terveket taglaló sajtóanyagában épp a fenti két játékkal kapcsolatos híreket jelentette be elsőre. Természetesen a párizsiaktól érkezik a Pro Cycling Manager 2008, melynek a megjelenési időpontja is adott: a jövő évi Tour de France rajtja, azaz 2008 júniusa előtt piacra kell kerülnie. A kanadaiak pedig nem máson dolgoznak, mint egy „add-on” anyagon, mely a Lokit fogja kicsit kibővíteni, ám sajnos erről több információnk nincs.

A másik nagy projektjük, melyről korábban már beszámoltunk, a 2008 végén megjelenő Blood Bowl, mely a Games Workshop hasonló című őrületén alapszik, azaz a Warhammer fantasyvilágának és az amerikai focinak a házasításán (hasonlóan picit a nem túl sikeres Chaos League játékhoz, mely annak idején a PC GURU melléklete is volt). A címet kézi konzolokra (NDS, PSP) a montrealiak készítik, a PC-s és X360-as verziót a párizsiak. E játék szíve egyébként egy teljesen saját készítésű, a kanadaiak által kódolt 3D-s motor lesz, mely – most tessék figyelni, az utóbbi idők egyik legszebb marketingmondata következik! – „egy erős mesterséges intelligencia rendszer irányítása alá integrálja a fizikai és biomechanikai törvényeket”. (Magyarul: lesz benne saját fizikai, animációs, és M.I. alrendszer is...). A cuccot, ha jól sikerül, szeretnék piacra dobni, azaz licencét átadni; nyilván nem fog vetekedni a nagy erőművekkel, de jó és olcsó alternatíva lehet kisebb stúdiók számára, tehát van benne ráció.

Még egy játékról esett szó a sajtóanyagban: egy többjátékos módú akció/RTS elegyről, amely szintén 2008 végére lenne esedékes. Annyit árultak el róla a srácok, hogy ez is föld alatti környezetben zajlik (szakszóval „dungeon crawling”), amelyben kapzsi kalandorokat alakíthatunk, akik aranyra és dicsőségre vágynak, és ez lesz a Cyanide eddigi legkomikusabb univerzuma.

Nos, grandiózus tervek (melyekhez egyébként kellenek még emberek, így jelenleg nagymértékű toborzás zajlik a műhelyekben), melyhez a magam részéről sok sikert kívánok. Nem mondom, hogy a Cyanide Studios eddigi munkássága annyira kiemelkedő lenne, de van bennük spiritusz, tehetség, lelkesedés, és elszántság, ami előbb-utóbb biztos, hogy beérik majd, és amelyeket azért ebben a farkastörvények uralta világban már önmagukban is meg kell becsülnünk...