Nem csak a használóik gondolják úgy, hogy az iPhone az okostelefonok királya. A száraz adatok is ezt támasztják alá. 2021-ben ugyanis a világszerte 10 legtöbbet eladott telefon listájánakelső helyét az iPhone szerezte meg a Counterpoint Research piackutató cég adatai szerint. És ami azt illeti, a második, harmadik, a negyedik, sőt, az ötödik helyet is egy-egy iPhone foglalja el. Sőt: az adatok szerint 2022 első negyedévben az eladott prémium okostelefonok 62 százaléka iPhone volt. Ezzel 5 százalékot javítottak tavalyhoz képest, az Apple-nek utoljára ekkora piaci részesedése 2017-ben volt.

Nem csoda, ha a használt cikkek online piacterein, például a Vaterán is keresettek az iPhone készülék. Mi a népszerűségük titka? Ennek több oka is van: stabilitás, megbízhatóság, biztonság, tökéletes kompatibilitás az összes többi Apple eszközzel, színvonalas fotók és videók készítése, a “minden egyben” érzés, vagyis hogy egyetlen okostelefonnal bármi megoldható, nem utolsó sorban pedig a minőség.

Állandó operációs rendszer az első iPhone megjelenése óta

Az iPhone készülékek eddigi összes generációja az Apple iOS operációs rendszerét használja, és az iPhone felhasználókat gyors és gyakori frissítésekkel szolgálja ki az Apple.

Az iOS-es rendszerek sajátossága, hogy zártak, amelynek megvan a jó és kevésbé jó oldala is. A pozitívuma az, hogy az iPhone sokkal megbízhatóbb, sokkal ritkábban fagy le a rendszere, és mivel az iPhone-ok utolsó 4-5 generációjára már egyszerre érkezik a legújabb iOS verzió, sokkal egységesebb és optimalizáltabb a rendszer. Egy iPhone-ra fejlesztett applikáció is gyakorlatilag mindig hiba nélkül megy az adott készüléken.

A zárt rendszer miatt azonban korlátozottabb az iPhone-használók mozgástere, az iOS-es okostelefont kevésbé lehet testre szabni.

A jelenlegi iOS15 oprendszer a következő modelleken fut: iPhone 13, iPhone 13 mini, iPhone 13 Pro, iPhone 13 Pro Max, iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 11, iPhone 11 Pro, iPhone 11 Pro Max, iPhone Xs, iPhone Xs Max, iPhone Xr, iPhone X, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE (első és második generáció), valamint iPod touch (7. generáció)

Összehangolt kompatibilitás az Apple többi eszközével

Sokan szeretik, hogy gyorsan és zökkenőmentesen kapcsolhatják össze egymással az Apple eszközöket, például a MacBookot az iPhone-nal. Az egyik készüléken megkezdett munkafolyamat folytatható a másikon.

iphone-12-rol.jpg

(Kép forrása: pixabay.com)

Biztonság maximumon az iPhone készülékekben

Fontos tudni, hogy az iPhone-ra készült alkalmazások “piacterén”, az App Store-ban csak olyan applikációk szerepelhetnek, amelyeket alaposan megvizsgáltak feltöltés előtt. Sokkal szigorúbb feltételekkel lehet az alkalmazásokat felrakni, mint Google Play-re.

A biztonságról bekapcsoláskor az arcfelismerő rendszer is gondoskodik. 2017-ben, az iPhone jubileumi, tizedik évfordulójára megjelentetett iPhone X modelljében debütált a Face ID, ami egyébként a koronavírus-járvány megjelenéséig tökéletesen működött. A maszkviselés már akadályokat gördített a rendszer elé, de 2021-ben az iOS 14.5-ös frissítés valamelyest javított a helyzeten, majd 2022 elején az iOS 15.4-es frissítéssel kaptak az iPhone-ok up-to-dateFace ID verziót.

Kiemelkedő a lopások elleni védekezés egyaránt. Az ActivationLock azért felel, hogy csak a tulajdonos tudja működésbe hozni az iPhone-t, a FindMy iPhone funkció segítségével pedig egy másik iOS eszközön vagy az iCloud.com-on keresztül beazonosítható az ellopott vagy elvesztett készülék helye.

Akkumulátor

Az iPhone egy beépített, újratölthető lítium ion akksit használ, ami nem vehető ki a készülékből. Az Apple folyamatosan teszteli az akkumulátorok élettartalmát, hogy akár 500 töltés után is képesek legyenek megtartani a készülékek az eredeti kapacitás 80 százalékát is. Ha a vásárlástól számított egy éven belül tönkremegy az akkumulátor, akkor az garanciálisan cserélhető, természetesen szervizben.

Nem kell külön fényképezőgépet venni a jó minőségű fotókért

Amikor elterjedtté váltak a közösségi oldalak és az okostelefonok is, az azokon megosztott legjobb minőségű fotókról tudni lehetett, hogy iPhone-nal készültek. Bár a több más gyártó készülékei is szorosan felzárkóztak azóta, az Apple telefonjait nehéz lekörözni.

A iPhone 12 Pro és iPhone 12 Pro Max sokoldalú, professzionális kamerarendszerei például feladta a leckét. Az egészen nagy teret befoglaló, 120 fokos látószögű ultraszéles lencséik, a korábbi modelleknél is nagyobb fókusztávolsággal Portrémód, illetve a kiváló optikai képstabilizátor rendszer lehetővé teszi, hogy profi fotó minőségű, színekben tobzódó, részletgazdag képek születhessenek, és hogy akár éjszaka is fotózhassunk.

Az iPhone 12 Pro modellek LiDAR szkennerrel gondoskodik a gyorsabb autófókuszról sötétben vagy rosszabb fényviszonyok közepette. A Smart HDR 3 a gépi tanulás felhasználásával találja meg a tökéletes fehéregyensúly-, telítettség- és színbeállításokat. Ráadásul már az Apple ProRAW formátum is elérhető, ami a többvázas képfeldolgozást és a digitális képjavító technológiákat integrálja a RAW formátum sokoldalúságával.

A legfőbb, és valóban támadhatatlan érv az iPhone készülékek mellett persze továbbra is az értékeállóságuk. Ezt pedig annak is köszönhetik, hogy az Apple-nél legtöbb gyártóval ellentétben nincsenek külön prémium kategóriás és alacsony kategóriás, olcsó eszközök, hanem az összes készüléket prémium minőségűre tervezik.