Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy én, aki szívesen kipróbálta volna a Baldur's Gate 3-at, de egy kipróbálás erejéig nem költött volna rá 60 eurót (tudom, tudom, miért nem vettem meg és igényeltem vissza az árát - mert lusta vagyok!). Miután ezt elmeséltem egy kedves pajtimnak, feldobta az ötletet, hogy nyomjunk Steam családi cuccot. Hogy mit? - kérdeztem vissza meglepetten, mert bevallom, nekem ez eddig kimaradt. Nem sokkal később viszont már egy új "családba" csöppenve mindenki más játékához is hozzáfértem, legálisan és bérmentve, a Baldur's pedig megállíthatatlanul töltődött a gépemre. Hogy lehetséges mindez?

A titok nyitja: a család. Pontosabban a Steam Családok funkció, ami szeptember 11. óta érhető el a nagyközönség számára. Lényege:

  • összesen hatan összeállhatunk, és "Steam Családot" hozhatunk létre
  • ezáltal mindenki játékkönyvtára beadódik a közösbe, egy új, nagy, közös játékkönyvtárat létrehozva
  • a Steam megnyitásakor ezt a közös könyvtárat látjuk, és bármelyik cím közül választhatunk
  • magyarán olyan játékkal is játszhatunk, amit nem vettünk meg, de valamelyik "családtagunk" igen

Ugyan a Steam eredetileg tényleg egy háztartásban élőknek szánta ezt a funkciót, de jelenleg semmilyen korlátozás nincs érvényben, hogy kik lehetnek egy család tagjai. A Steam így fogalmaz a dologgal kapcsolatban:

"Bár tudjuk, hogy a családok sokféle formában és méretben létezhetnek, a Steam Családok funkciót legfeljebb hat, egy háztartásban élő közeli családtagnak szántuk. Ennek okán, ahogy figyelemmel kísérjük e funkció használatát, idővel módosíthatjuk a Steam Családokban való részvétel követelményeit vagy a tagok számát a használat összhangban tartására e szándékkal."

Illetve amit még érdemes szem előtt tartani, hogy évente mindössze 1x csatlakozhatunk/léphetünk ki/hozhatunk létre Steam Családot, szóval érdemes olyanokkal összeállni, akikkel hosszútávon gondoljuk az együttműködést. Plusz multiplayer-játékot nem tudunk úgy játszani egymás ellen, hogy csak egyikünknek van meg.

A Steam Család létrehozásának pontos menetéről itt olvashattok. Mit szóltok hozzá?