Ahonnan minden indul: az arcforma

A szakáll elsődleges feladata, hogy keretet adjon az arcnak. A különböző arcformák más-más arcjegyeket emelnek ki, ezért nem minden stílus mutat jól minden arcon. Alapvetően az arcokat hat nagy csoportba osztjuk: hosszúkás, ovális, szögletes, kerek, háromszög és gyémánt formájúba. Ha esetleg idáig nem voltál vele tisztában, hogy a tiéd milyen lehet, akkor egy nagyon egyszerű trükkel segítünk, hogy fény derüljön rá. Állj a tükör elé, és egy alkoholos filccel rajzold körbe az arcod tükörképét! Lépj távolabb és próbáld a látottakat besorolni az előbb említett hat típus valamelyikébe!

barba.jpeg

A szakállformák

Ha ez megvan, akkor jöhet a megfelelő forma megtalálása. Ha kerek arcformád van, akkor az a jó, ha nyújtani tudod az alakját a szakálladdal. A kecskeszakáll például tökéletes erre a szerepre. Ez a fazon lehet kiterjedt is, ami azt jelenti, hogy összeérhet akár egy bajusszal is. A négyzetesebb típusú arc esetén olyan szakállat kell választani, ami az állkapcsodon teltebb. Ilyen például a pofaszakáll vagy a bandholz. Ezek a típusok egyébként nem csak a szögletes, hanem a gyémánt formához is jól fognak állni. Lehet, hogy elsőre egy kicsit túlzásnak tűnik egy ilyen hosszú fazon, de hidd el, megfelelő ápolással igazán markáns lesz a végeredmény.

A gyémánt alakú arcnál érdemes az állat hangsúlyozni, mert azzal eltereled a figyelmet a szélesebb arccsontról. Ehhez jó választás lehet például a Balbo-szakáll, ami szabályos bajuszból indul, majd az alsó ajkak alatt rövid szőrpamacsban folytatódik, és alul egyre szélesedő szakállból áll. A háromszögnél pedig pont az a cél, hogy az áll legyen a hangsúlyosabb. Ilyen esetben szakáll helyett a bajusz lehet a befutó. A bajusz egyébként is igazi jolly joker, mert minden arcformához jól tud állni.Az ovális arcformával rendelkezők a legszerencsésebbek, hiszen nekik nagyjából bármelyik típus jól áll.

Azonban mit sem ér a tökéletes fazon, ha nem törődünk a rendszeres ápolásával. Ha szívesen olvasnál még további szakállformákról, akkor nézz körül a #Barba Italiana weboldalán található blogban!

A szakállápolásról röviden

A szakáll nem egyenlő a hajjal, ezért a mosásához mindig használj kifejezetten a szakállhoz készülő samponokat! A táplálást és erősítést a szakállápoló olaj fogja megadni arcod szőrzetének. Egy-egy mosás után ne dörzsölve szárítsd meg, hanem inkább csak itasd fel törölközővel a vizet róla, és lehetőleg fésüld ki egy erre a célra kialakított fésűvel! Ez a néhány betartható apróság a titka a szép és ápolt szakállnak. Ugye, nem is olyan nehéz betartani őket?