Az EA az Ubiban...2004 karácsonya előtt nagy vihart kavart, hogy az Electronic Arts 19,9%-nyi Ubisoft részvényt vásárolt, becslések szerint 85-100 millió dollár közötti összegért. A lépést akkor ellenségesnek minősítette a francia kiadó, az EA viszont azzal nyugtatta őket, hogy ez csak befektetés a részükről, „nem akarnak semmi rosszat”. A reagálás ugyanakkor érthető volt, hiszen az Ubisoftot alapító Guillemot-családnak az igazgatótanácsban 22,8 százalékos szavazati joga van, így a jenkik lettek a második legerősebb döntési joggal rendelkező részvényesek – ezt viszont csak akkor érvényesíthetik, ha delegálnak valakit a tanácsba, ami eddig nem történt meg.

Nos, eddig valóban nagy csönd volt, most azonban általános meglepetésre az EA még egy lépéssel beljebb furakodott az Ubisoft portájába: egy tegnapi bejelentés szerint a szavazati jogukat 24,86%-ra növelték, és ezzel a fentiek értelmében a tulajdonosok elé kerültek. Az Electronic Arts képviselője leszögezte: ezzel biztosították maguknak a jogot, hogy az elkövetkező években a piaci kondíciók függvényében újabb részt vásárolhassanak az Ubisoftból. A másik, amit kiemelt: továbbra sem szándékoznak az igazgatótanácsba tagot ültetni, ám figyelni fogják a kiadó tevékenységét, és ha a franciák helyzetében jelentős változás áll be, ezt azonnal meg fogják tenni, hogy beleszólhassanak annak további döntéseibe.

Colin Sebastian, a Lazard Capital Markets elemzője, a játékipar ismerője szerint egyelőre nem tiszta, ez milyen hatással lesz – ha egyáltalán lesz – az Ubisoftra. Elmondása szerint bár a két kiadónak most ugyannyi részvénye van, ez valóban csak a szavazati jogban jelent előnyt, és valószínűleg kevés arra, hogy az EA ténylegesen átvegye az ellenőrzést a francia cég felett. Azt is meg kell jegyeznünk, hogy ezt a lépést tulajdonképpen maga az Ubisoft tette lehetővé, ugyanis a vállalati alapszabály egyik pontja alapján mindazon befektetők, akik két éve birtokolnak részvényeket, és azokat regisztrálják, nagyobb szavazati joghoz juthatnak. Ez a francia cégjogban gyakori megoldás, mellyel a hosszú távú értékpapír-tulajdonlást támogatják, az EA pedig most ezt használta ki.

Az Ubisoft egyelőre nem kommentálta a helyzetet.