A PC-s élménytúra tehát befejeződik; az első napon nagyobb címek és pár kisebb, de sokak által várt cucc várt ránk, a másodikon sok-sok MMO- és rétegjáték. Az utolsó nap e kettő egyfajta egyvelege, amely hitem szerint jól demonstrálja eme cikksorozat alapvető szándékát — hogy ismét aláhúzzuk: a PC, mint játékplatform, él és virul.

Kapcsoljunk tehát sebességbe, és induljunk el tehát padlógázzal az okkult tanokkal átitatott Német Birodalom felé!

Need for Speed Shift  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

„Mit rákentek a századok, lemossuk a gyalázatot”. Sokat írtunk róla, az EA egy zseniális csapat, a Slightly Mad Studios (GT Legends, GRT 2) kezébe adta a megtépázott hírű szériát, és a srácok úgy tűnik, éltek a lehetőséggel. Bízzatok benne!

Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Neo Steam: The Shattered Continent

A koreai Atlus Online ingyenes MMOG-je, amely zúzós PvP meccseket ígér egy steampunk fantasy világban, amelyen két rivális nemzet, egy mágikus és egy technokrata csépeli egymást, ezek soraiba állhatunk be (hm, de ismerős a sztori...). 18 kaszt, 110-es szinthatár, és az ígéretek szerint a nyugati játékosokra hangolt nemzetközi verzió, no meg mikrotranzakciós modell, ami állítólag nem befolyásolja a PvP küzdelmeket. Jelenleg a nyílt béta folyik errefelé.

Operation Flashpoint: Dragon Rising  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Újabb sokat beharangozott cím, régóta várunk már rá. A GameSpot jelentése szerint nagyszerű a játék, bár nem szép, viszont a 225 négyzetkilométeres terep a 30 km-es látótávolsággal eléggé impresszív, nem beszélve a pörgős harcokról, a remekül terelgethető harmincféle járműről, a hangulatról. És végre idén megkapjuk! E3-as trailer itt.

Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Order of War  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

A Squre Enix másik meglepetése: fogták a Massive Assault gárdáját, és megrendeltek tőlük egy ízig-vérig „nyugati” játékot. A II. vh-s RTS a GameSpot beszámolója alapján nagyszerűnek ígérkezik, történelem- és valósághű tereppel, akár több ezer egységgel a képernyőn, könnyű kezelhetőséggel. Két kampányt kapunk majd (jenki és német), kilenc-kilenc, kb. 45 perces szcenárióval. Bázisépítés nincs, csak zúzás, két küldetés között az előzőekben összekapart pontokból vehetünk fejlesztéseket. A játék már megjelent Oroszországban, ahol nagy sikert aratott, így idén ősszel már egy kiforrott nemzetközi verziót vehetünk kézbe.




Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Overlord II  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Ismét egy várólistás játék nálam, de gondolom, nem vagyok vele egyedül. Visszatér a gonosz, és vele a kis genyák, lesz itt tombolás ezerrel. Nagyszerű látvány, taktikus játékmenet, humor – én már nagyon zúznám! Aki türelmetlen, essen neki a demónak!




Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Painkiller: Resurrection  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

A People Can Fly-féle alapmű a mai napig kedvencem, zseniális old-school aprítás, utánozhatatlan hangulattal. A folytatás? Nos, inkább utánérzés, meglovagolandó „a még mindig népszerűséget”. Egy osztrák indie stúdió, a Homegrown Games építi a 2004-es (!), bár felspécizett motorra, és ugyanazt kapjuk, mint eddig. A kampányt játszhatjuk egyedül vagy ketten, amelyben társunk máshonnan indulva tör a cél felé, és lesz öt módos (Free for All, Team Deathmatch, Capture the Flag, Last Man Standing, Voosh) multi tíz pályával, bár a kiadás után ígérnek egy ingyenes pályacsomagot is. Budget-kategóriás, húsz dolláros a cucc, és kapunk mellé egy SDK-t is, úgyhogy a kreatívok nekiállhatnak a moddolásnak.


Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Parabellum  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

2007 szeptemberében adtunk hírt a német, újonc Acony stratégiai elemekkel megszórt online céllövöldéjéről, azóta annyi a fejlődés, hogy a cucc júliusban nyílt béta-fázisba lép, így akit érdekel a dolog, hamarosan kipróbálhatja. Egyébként egy ingyenes, modern-urbánus FPS lesz, testre szabható karakterekkel, mikrotranzakciós megoldásokkal (XP-boost, illetve kedvenc mordályaink teljes megjavítása), multis kampánnyal, valamint DM és CtF módokkal. Az alábbi videó még tavaly decemberi, de kb. ilyesmire számíthatunk.


Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Pro Evolution Soccer 2010  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Bocs, erről sem írok bővebben, ha már egyszer a FIFA 10-et is elintéztem annyival, hogy majd Darths úgyis ír róla eleget. PES, újabb meccs, 2010 -- videó itt.

Project Empire

Nos, hiszetek vagy sem, de ez már a harmadik MMORPG, amit a Perfect World bemutatott az E3-on, ám a kínai gyáriparosok szerint ez a fókusztermékük, hatalmas pénzeket ölnek bele. Egyébként középkori fantasys, és kb. ennyi, amit tudunk róla.

Quick Hit Football

Szeptember 9-én, az NFL szezon indulása előtt debütál ez a flash alapú, böngészőben ingyenesen játszható (reklámokkal agyontömött, mikrotranzakcióval megtűzdelt), online casual amerikai foci móka. Megtervezheted saját csapatodat, a kinézetétől, logójától a taktikáig, lesz benne komplett szociális hálózat (chat, fórum, és a többi), karakterfejlesztés, power-up, és gombnyomogatás ezerrel. Engem nem vettek meg vele, de akit érdekel, errefelé keresse...

Rise of Flight

Az orosz NeoQB első világháborús repszimje, amely elég nagy volumenű: Nyugat-Európa 125 ezer négyzetkilométer nagyságú területe felett a francia, angol, amerikai és német légierő olyan legendás gépeivel repülhetünk, mint a Spad vagy a Fokker, a nem repülhető gépek sorai között pedig ott találjuk a Bruget bombázót vagy az Albatrosst, ám a srácok a megjelenés után újabb szárnyasok kiadását tervezik (Sopwith Camel, SE-5). Az IGN szerint a cucc bámulatosan néz ki, ráadásul kapunk egy döbbenetesen összerakott küldetésszerkesztőt, ráadásul az így összerakott missziókat multiban is lehet tolni: megalkotjuk a pályát, indítunk egy szervert, amihez max. 32 játékos csatlakozhat, és mehet a dogfight a kétfedelesekkel, a Vörös Báró stílusában... Megjelenés még ebben a hónapban!

Runes of Magic  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Bármit is mondanék eme remek, ingyenes MMORPG-ről, nem érne fel NightBagoly tesztjével, úgyhogy olvassátok el jól. Nyugaton még friss a cucc, ezért került be az E3 forgatagába is.

Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

R.U.S.E.  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

AAA-cím, sokat beszéltünk-írtunk róla, a Ubisoft nagy lélegzetű stratégiája, amelyhez a gazdagok vehetnek 20 ezer dolláros érintőképernyős asztalt, a kevésbé tehetősek meg majd tolják konzolon vagy PC-n...




Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

The Saboteur  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Írtunk róla előzetest, mutattunk képeket, videót. Még mindig büntetősen néz ki, még mindig remek cuccnak ígérkezik, ráadásul talán most már meg is jelenik...



Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Saw: The Videogame  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Jigsaw ezúttal a videojátékosokkal is kegyetlen tréfát űz, a Konami pedig igyekszik a sötét, ijesztős, túlélőhorroros tapasztalatait (Silent Hill, Castlevania) itt is kamatoztatni. Akció/kaland, rengeteg fejtörővel és QTE-akcióval (a képernyőn megjelenő gombok gyors lenyomása), zsigerig ható borzongással. Meglátjuk...


Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

The Secret of Monkey Island Special Edition  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Az eredeti kultuszkaland felújítása, bővebben írtam róla a bejelentéskor. Kötelező vétel. A következő Guruban (2009/08) visszatérünk rá.




Section 8  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Előreláthatólag augusztusban érkezik a Timegate sci-fi FPS-e, amely bár szingli kampányt is tartalmaz, a nagy truváj itt is a 32 fős multi lesz, á la Battlefield 2142...


Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Singularity  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Ismét egy nagy projekt, ennek megfelelően írtunk is róla sokat, a Raven oda... vág rendesen, abszolút várólistás a cucc, de nem akarunk hype-olni...





Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Soul of the Ultimate Nation (SUN)

Az ezredeik ingyenes, mikrotranzakciós MMORPG, amely 2007 óta robog Ázsiábana Webzen jóvoltából, most pedig elkészül a nyugati verziója is. Műfaját tekintve leginkább hack 'n slash, öt kaszttal (dragon knight, berserker, valkyrie, elementalist, shadow), tápolással, céhekkel, PvE-vel és PvP-vel. Megjelenés az év végén.


Split/Second  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

A Disney és a Black Rock Studios a PURE után újabb arcade autós őrülettel ajándékoz meg minket; igazi adrenalin-flash, amelyben halálra szívathatjuk ellenfeleinkkel, mindezt bődületes látványvilággal. A Blur vetélytársat kapott, nem is akármilyet... (Videók tekintetében lásd a letöltéseket!)

Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Star Wars: The Old Republic  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Sokat nem fogok beszélni róla, az E3-as trailer szerintem az utóbbi idők egyik legütősebb videoanyaga volt, úgy tűnik, a rajongók végre kapnak egy igazi Star Wars MMOG-t. A BioWare megint megcsinálta...

Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Supreme Commander 2  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Chris Taylor folytatja a klasszikus stratégiai vonulatot, rengeteg finomítással, újítással, de ugyanabban a hihetetlen aspektusban, ami az első felvonásnak is sok hívet szerzett. Jövőre meglátjuk; részletek a következő Guruban!




Taikodom

Hiszitek vagy sem, a brazilok is belevágtak az MMOG-bizniszbe! A Taikodom már tolható náluk, sőt, könyvek és képregények formájában is elérhető. Egyébként egy űrlövöldözős, ingyenes móka, hasonlít az EVE-hez, azaz csatlakozhatunk vállalatokhoz, vezethetünk hajót, kereskedhetünk, kalózkodhatunk, kiadós PvP meccsekben faraghatjuk egymást, ezért pontokat gyűjtve és így fejlődve. Erős a szociális háló a cucc mögött, a műfajt szeretők talán adhatnak neki egy esélyt, főleg a havidíjmentessége miatt...

Tales of Monkey Island  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

A TTG és a LucasArts idei bombameglepetése egyből a várólistánk élére ugrott. Folytatódnak tehát Guybrush Threepwood kalandjai, és bár a látvány átfordult 3D-be, a Sam and Max után bízunk a Telltale Games embereiben. Részletek a 2009/08-as Guruban!

Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Tom Clancy's Splinter Cell: Conviction  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

A Ubisoft teljesen átdolgozta, a Microsoft megvette X360-ra, mi meg örülhetünk, ha kijön PC-re is... Amúgy az újraértelmezés határozottan tetszik nekünk, bővebben a 2009/08-as Guruban.

Torchlight  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Bevallom, nagyon agyonhallgattuk ezt a cuccot, pedig máris hatalmas rajongótáborral bír. Készítője a Runic Games, amelyről ugye hűséges olvasóink tudják, hogy a Flagship romjaiból alakult, létrehozója a volt blizzardos testvérpár, Max és Eric Schaefer, no meg Travis Baldree, a Fate atyja, így nem meglepő, hogy a Torchlight erre a remek, bár nem szeplőtelen hack 'n slashre hajaz, de megemlíthető múzsakéént az Ncsoft-féle Dungeon Runners is. Hagyományos hentelj és gyakj, izometrikus nézetben, rajzfilmszerű látvánnyal, szerteágazó fejlődésfával és különféle perkekkel, amelyben egy MI-irányította kutyussal kell felfedeznünk a világot, főleg a véletlenszerűen generált dungeon-öket. Két érdekessége van: egyrészt a játék befejezése után átadhatjuk képességeinket és cuccainkat egy leszármazottunknak, aki így erősebben vághat neki a mókának, mint egy normál alapszintű karakter. A másik a játék mellé csomagolt szerkesztőkészlet, amellyel új pályákat, karaktereket, küldetéseket, kasztokat, fegyvereket, mágiákat, képességeket készíthetünk, azaz a kreatívok teljesen új játékot faraghatnak a segítségével. A Torchlight szólista játék, mely 20-30 dollár körüli áron lesz kapható ősztől, egyelőre digitális terjesztéssel, később dobozos formában is. Nálam várólistás. (Még valami: a srácok készítenek belőle egy MMOG-t is, kínai barátaink, a Perfect World támogatásával, ám ez még odébb van, 2011-12 környékén várható.)


Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Trine  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Újabb játék, amelyet a magam részéről igencsak várok. A cucc ugyebár egy oldalscrollozós platformcím, erős multiplayer elemekkel, amely a klasszikus Lost Vikingsre hajaz: a 15 küldetéses kampányt három figurával, egy lovaggal, egy mágussal és egy tolvajjal kell lepörgetnünk, szoros kooperációban, hiszen a feladatokat hol egyik, hol másik karakter oldhatja meg. Szóló módban mindegyiküket mi keltjük életre, ide-oda váltva köztük, míg multiban természetesen két haverunk segíthet az akadályokat leküzdeni, az ellenségeket lenyomni, és a környezet adta rejtvényeket megoldani. A látványvilág egészen döbbenetes, ráadásul a cucc budget áron, 15-20 dollár között fog megjelenni, igaz, csak letölthető formában, PC-re és PS3-ra, de még idén szeptemberben. Én be fogok fizetni rá...

Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Vancouver 2010: The Official Videogame of the Winter Olympic Games  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

A téli olimpia hivatalos játéka, ismét a Sega és a Eurocom tolmácsolásában, akik legutóbb a nyári sportbanzájt öntötték bitekbe, úgyhogy a fejlesztőeszközök készen vannak... 14 sportágban próbálhatjuk ki magunkat; az IGN szakírója a síugrásba kóstolt bele, amely sok interakciót kíván a tökéletes pontszámhoz, tehát ismét kontrollergyilkos, de eléggé változatos mókára készülhetünk.

Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Venetica  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Ismét vallomás következik: a várólistám első felében tanyázik kedvenc német csapatom, a Deck 13 akció/RPG-je. Írtam róla a Guruba egy hosszabb előzetest, az E3-on is bemutatták, és minden beszámoló szerint remek játékra van kilátás. A cucc szép, a harcok hevesek, a sztori epikus (20-25 óra a fő sztoriszál, 50-60 óra a mellékküldetések), a szabadságfok valóban nagyon magas, megmászhatjuk, átúszhatjuk, bebarangolhatjuk és átkutathatjuk a 16. századi „alternatív” Velence minden szegletét. Titkos favoritom az év végére... (Külön felhívom figyelmeteket a galériára, amelybe tömérdek, remekebbnél csudásabb képet töltöttem fel!)


Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész

Venus Redemption

Az nDreams Sims-beütésű casual játéka 30 felüli nőknek, epizódos terjesztésben; az első évad hat kilencven perces részből áll majd, melyek egy-két hetente jelennek meg, azaz amolyan Született feleségek-féle mókára kell számítani. Az írója egyébként Kate Pullinger, elismert kanadai szerző, rendezője Robin Shepperd (Cserebere szerelem, Jim, a randiguru, Kingdom – Az igazak ügyvédje). 2010 elején érkezik, kérem kapcsolja ki...

Wolfenstein  Az E3 PC-s szemmel, III. rész

Kitárgyaltuk már, a Raven új erőre kapott, jóféle cuccnak ígérkezik. A lenti két videó elég sok mindenről árulkodik...





Az E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. részAz E3 PC-s szemmel, III. rész



Remélem, sikerült átfogó képet nyújtanom a 2009-es E3 PC-s felhozataláról. Ráadásul azt sem állítom, hogy ez a teljes kínálat, lehet, hogy vannak kimaradt címek, de ezekre úgyis visszatérünk majd az elkövetkező hetekben és hónapokban itt, a PC Guru Online-on vagy a PC Guru magazinban. Egyben azért mindenki biztos lehet: azok sem maradnak játék nélkül, akiknek nincs odahaza konzoljuk...

Köszönjük, hogy velünk tartottatok!