Az alapvető műszaki eszközök nélkül ugyanis akváriumunkban nem fogunk sokáig gyönyörködni, hiszen az optimális körülmények megteremtése a halak és a növényzet számára is elengedhetetlen feladat.

Cikkünkben bemutatjuk, hogy milyen eszközöket kell beszerezni és melyik eszköz mire való akváriumunk működéséhez. Az akváriumot berendezheti a Vital Pet szűrőivel, levegőztetőivel, fűtőszálával, hőmérőivel valamint fényforrásaival.

Az egyik legfontosabb technikai eszköz: a szűrő

A szűrőt mindig az akváriumunkhoz mérten válasszuk. Ha túl kicsi kapacitású szűrőt választunk, akkor a víz tisztítása nem lesz megfelelő és előbb-utóbb felszaporodnak benne a kóros baktériumok, a beopálosodik és megjelenik az algásodás.

A szűrő úgy működik, hogy szivacsán hasznos baktériumok telepednek meg és ezek semlegesítik a víz káros anyagait. A szűrőnek folyamatosan működnie kell, a nap minden órájában. A szűrőt úgy kell elhelyezni, hogy az akvárium minden részén mozogjon a víz annak érdekében, hogy sehol se tudjon megtapadni a bomlástermék.

Az akvárium levegőztetése

Amennyiben a szűrőberendezés egyben levegőztető is, akkor nincs szükség külön levegőztető készülékre. Ha viszont nem ilyen eszközt választottunk, akkor vásárolnunk kell levegőztetőt is, hogy a halak megfelelő oldott oxigénhez jussanak a vízben.

vitalpethu-2022-oktober-linkmarketing-2.jpg

Minél kisebbre porlasztja a levegőt a levegőztetőnk, annál jobb hatásfokkal jut a vízbe az oxigén. A levegőztető szintén működjön éjjel-nappal, hiszen éjszaka a növények is oxigénfogyasztók, így még nagyobb szükség van az oxigén vízbe juttatására.

Az állandó hőmérséklet biztosítása

Lakásunk hőmérséklete ingadozik, hiszen nyáron akár túl is melegedhet, télen viszont lehűlhet. Az akvárium vizének azonban állandó hőmérsékletűnek kell lennie és ezt fűtőszállal tudjuk biztosítani. Vásárolhatunk olyan berendezést is, ami tartja a beállított hőmérsékletet. A hőmérséklet ellenőrzésére vásároljunk hőmérőt!

Az egyenletes megvilágítás

A fény mind a növények fejlődéséhez mind pedig a halak életéhez nélkülözhetetlen. Ezt akváriumhoz kifejlesztett fénycsővel tudjuk biztosítani. Fontos, hogy csak speciális akváriumi világítást vásároljunk, mivel a neoncső és egyéb világítótest más hullámhosszú fényt bocsát ki, mint amire az akvárium faunájának szüksége van.

Látható, hogy ahhoz, hogy az akvárium vizének biológiai egyensúlya beálljon és a halak, növények egészségesen fejlődjenek, muszáj megvásárolni a fenti technikai eszközöket. Ezekért nem szabad sajnálni a pénzt, mert hosszú távra kell tervezni. Ha akváriumunk tiszta, áttetsző, algamentes, halaink pedig egészségesek, akkor mindenki csodálattal fogja nézni lakásunk új ékkövét.