Van az a mondás, hogy ha valami nem tetszik, akkor ne nézd. Nos, a Star Wars-rajongók nemigen nézték a franchise legutóbbi sorozatát, Az akolitust, és akik látták, azok sem ölelték túlzottan a keblükre – és akkor még finoman fogalmaztunk. A produkció ugyanis nemhogy minden korábbinál jobban megosztotta a fanokat, hanem a legtöbben egyenesen utálták, és a legrosszabb Star Wars-alkotásának kiáltották ki, amit minél hamarabb elfelejtünk, annál jobb. A közönségen igazán nem múlna a dolog, azonban a sorozat készítői és színészei minduntalan előjönnek valami új dologgal, most éppen Jodie Turner-Smith vádolja azzal a franchise mögött álló Disney-t, hogy nem állt ki a sorozatot ért rasszista támadásokkal szemben.

Ugyebár van egy olyan jelentős rajongói réteg, akik szerint nem Az akolitus sztorijával volt az igazi gond, hanem azzal, hogy tulajdonképpen egy erőltetett „woke”-termék lett, amelyben csak és kizárólag a diverzitás a lényeg, nem az értelmes, izgalmas és tartalmas történetmesélés. Ez állítólag egyenesen odáig fajult, hogy a színes bőrű szereplőgárda tagjai rasszista zaklatásoknak voltak kitéve online. Korábban a sorozat másik színésze, Amanda Stenberg is elmondta, hogy az előítélek miatt gyakorlatilag Az akolitus sorsa már évekkel a premier előtt eldőlt – már abban a pillanatban, amikor kiderült, hogy ő játssza a főhőst. Turner-Smith a Glamournak adott interjújában a következőket fűzte hozzá az ügyhöz:

Fel kell hagyniuk ezzel a vállalatnál, hogy semmit sem mondanak, ha megy a neten az a kib*szott savazás, a rasszizmus és a sok egyéb baromság. Ez egyszerűen nem fair, hogy hallgatnak. Határozottan unfair. Szép is lenne, ha azok az emberek, akiknek a világ minden pénze a rendelkezésükre áll, a támogatásukról biztostanának minket és élnének a hatalmukkal, hogy véget vessenek ezeknek az atrocitásoknak. Jelentsék ki, hogy ez elfogadhatatlan: hogy nem vagy rajongó, ha ezt műveled. Egy tényleg nagy volumenű közleményt kellene kiadni és megnézni, hogy ez okoz-e bármilyen pénzkiesést. Megkockáztatom, hogy nem, nem okozna, ugyanis a színes bőrűek, kiváltképp a feketék a vásárlóerő hatalmas százalékát teszik ki. Sőt, azzal szembesülnének, hogy ebben a formában tulajdonképpen jövedelmezőbb lenne számukra ez az egész – közben meg mindenki úgy használja a woke-ot, mintha szitokszó lenne.

Jodie Turner-Smith egyébiránt nagyon bizakodó, hogy egy napon majd kihúzzák az emberek a „karót a s*ggükből”, és nem fognak fennakadni azon, hogy a fehérek által készített tartalmakban előfordulnak feketék is. „És tudod miért? Azért, mert soha nem hagyunk fel azzal, b*ssza meg, hogy kivegyük a részünket a dolgokból! Nekünk nem adatik meg, hogy felfelé bukjunk, mint sok fehér férfinek. Egyszerűen úgy érzem, hogy egyes embereknek megengedett, hogy gyarapodjanak, másoknak meg szimplán tökéletesnek kell lenniük, mert különben – még ha nagyszerű is – az emberek szét akarják szedni őt” – tette hozzá a színésznő.

Nos, akárhogy is legyen, Az akolitus az évad végére rendesen a földbe állt, így a Disney kaszálta a folytatást, így az abban látható karakterek (Qimir, Darth Plagueis) jövője egyelőre sűrű ködbe burkolódzik.

A borítókép forrása: The Hollywood Reporter