A DEI (sokszínűség, egyenlőség, befogadás) hármas mostanra nem csupán a filmek és a sorozatok, de a videójátékok világában is meghatározó elemmé vált, dacára annak, hogy az interaktív szórakoztatásnak épp az eszképizmus lenne a lényege. A játékosok jelentős részének azonban jól láthatóan kezd elege lenni abból, hogy mindenféle ideológiát kívánnak a fejlesztők lenyomni a torkán, hiszen míg az olyan, keletről érkezett címek, mint a Stellar Blade és a Black Myth: Wukong, valamint a vegytiszta szórakozást nyújtó Warhammer 40,000: Space Marine 2 hasítanak a kasszáknál, addig több AAA cím is pénzügyi kudarcnak bizonyult – elég csak a Star Wars: Outlaws méretes zakójára gondolni. A nyugati cégek viszont ennek ellenére sem kívánják feladni ezen törekvéseiket, hiszen a Ubisoft például kizárólag nőknek és nembináris személyeknek szóló mentorprogramot indított nemrég (ezután amúgy a The Witcher-játékokért felelős CD Projekt RED is követte ezt a példát), a Dragon Age: The Veilguard készítői pedig fantasy környezetbe emelték a névmásokat és a műtét utáni hegeket – miközben kukázták a műfai alapvetésnek számító pókokat, nehogy a végén még megijedjen valaki.

cod-activision-woke.jpg

A kép forrása: IGDB

Ezen az ösvényen pedig az Activision is büszkén fog bandukolni a jövőben, a világ egyik legismertebb kiadója ugyanis már a honlapját is frissítette annak érdekében, hogy kifejezze az elköteleződését a DEI iránt – mindezt egy olyan csoportképpel, ahol a 21 fejlesztő között mindössze két fehér férfi található, ami azért elég sokat elmond arról, mit jelent a cégnek az egyenlőség és a sokszínűség. Az Activision alelnöke, Rob Kostich szerint a kiadó sikere a játékosoknak köszönhető, így aztán kiemelten fontosnak tartja, hogy a lehető legszélesebb közönségnek szóljanak az alkotásaik – bár a közelmúltban több alkalommal is bebizonyosodott, hogy az a játék, ami mindenkinek szól, igazából senkit sem tud elérni teljes mértékben. 

Ennek az iránynak egyébként már régebben is voltak egyértelmű jelei, hiszen a Call of Dutyba például szivárványszínű charm és transznemű zászlóra „festett” skin is érkezett a Pride alkalmából, néhány napja pedig bejelentették a Black Ops 6 nembináris operátorát, Rossit, szóval nem nehéz kitalálni, hogy mit hoz a jövő az Activision részéről. Persze ennek a franchise-nak pont nem fog megártani, ha ilyen elemek kerülnek bele, hiszen túl nagy név ahhoz, hogy bármi is képes legyen megingatni a népszerűségét, de kíváncsian várjuk, miként implementálják a DEI-t azokba a címekbe, amik nem robbantanak automatikusan kasszát. Szerintetek szükség van a diverzitásra a videójátékokban, vagy inkább Elon Musk véleményével azonosultok, aki szerint a woke megöli a művészetet?

A borítóképek forrása: Xbox, Steam