...mivel az Atari standjának egyik szenzációja minden bizonnyal a remeknek ígérkező RPG  kipróbálható, játszható verziója lesz. És nemcsak ez: a kiadó felépít egy speciális Witcher Cinema nevű helyiséget megfelelő külsőségekkel, ahol a betérő szerencsések elsők között tekinthetik meg a hét perces nyitóanimációt, hogy pontosabb legyek, CGI-mozit. A másik kiemelt játék a 10 milliós összeladással rendelkező repülőgépes akciójáték újabb darabja, az ősszel érkező, X360-exkluzív, Namco Bandai-féle Ace Combat 6: Fires of Liberation, melynek légi-, földi- és vízicsatáit szintén kipróbálhatják a látogatók.

Atari: szörnyvadászat LipcsébenNézzük a többi, PC-t is érintő hírt! A másik nagy dobás érzésem szerint a GTR-rel hatalmas meglepetést okozó, és egyből a szimulátorrajongók kedvencévé vált SimBin újdonsága, a RACE 07 , mely egyben a WTCC hivatalos játéka is, és természetesen a sikeres RACE – The Official WTCC Game folytatása. Több mint 300 autó 9 kategóriában, 32 versenypályán, aktualizált adatbázissal – ráadásul a túraautó bajnokság küzdelmei mellett a Formula 3000 és a Formula BMW versenyeibe és beszállhatunk, mindezt a szokásos bónuszokkal (realisztikus fejmozgás, szélvédőre fröccsenő sár, különböző időjárási hatások és a többi) – a kedvcsináló videót megtaláljátok a letöltések között. A vásárra betévedő rajongókat az Atari amúgy nem mindennapi módon kényezteti: egy hidraulikus működtetésű igazi versenyautó-szimulátorba csücsülhetnek bele, ami minden bizonnyal maradandó élményt nyújt.

Atari: szörnyvadászat LipcsébenSzintén az idősebb játékosoknak szól a már korábban nálunk is beharangozott Obscure 2 , mely a 2004-es, erősen az eredeti Resident Evil-szériára hajazó túlélős akciókaland folytatása. A Fall Creek University sötét titkait kell feltárnunk hat karakterrel, akik mind egyedi képességekkel bírnak, így őket váltogatva, a „megfelelő ember a megfelelő feladatra” metódussal kell megoldanunk a hajmeresztő feladatokat. A megfelelő atmoszféra megteremtéséről a Bostoni Szimfonikus Zenekar és a Párizsi Opera gyermekkórusa gondoskodik, így a látogatók bizonnyal részesülhetnek majd némi jóleső borzongásban a tűző lipcsei nyár alatt...

Persze a családoknak, az ifjabb korosztálynak is van a kínálatban csemege, ez pedig nem más, mint az Asterix at the Olympic Games (PS2, Nintendo DS, Wii, PC), mely a 2008 januárjában mozikba kerülő, azonos című film adaptációja. A mozi a korábbi filmekkel csak abban közös, hogy ismét Gerard Depardieu játssza Obelixet, és érdekessége, hogy Julius Atari: szörnyvadászat LipcsébenCaesar szerepében a 72 éves, de örökifjú Alain Delon villog. A történet szerint a két gall cimbora és harmadik társuk, Alafolix Hellászban fog kalandozni, a játékban - mely a filmmel és a képregénnyel párhuzamos sztoriszálon fut -, tehát e három hőst irányíthatjuk majd, rengeteg minijátékkal (ezekben a kiválasztott karakterrel kell teljesíteni az olimpiai versenyszámokat), és a szólista kampány mellett kooperatív módban is mókázhatunk. A fejlesztő egyébként az az Etranges Libellules, akik az eddigi Asterix XXL szériát, illetve az Arthur and the Invisibles (Arthur and the Minimoys) címet is hegesztették.

Végül említsük meg a konzolvonalat, hiszen az Atari ebben is erős: Dragon Ball Z: Budokai Tenkaichi 3 (Wii, PS2), Naruto: Ultimate Ninja 2 (PS2), Eternal Sonata (Xbox 360), Tamagotchi Party On! (Wii) - aki ismeri e felsorolt címeket, egyetért velem: igen ütős kis felhozatalról van szó.

Még valami a végére, kis üzleti morzsa. Mint ismeretes, az Atari anyacége, a francia Infogrames a májusban lezárt tavalyi pénzügyi évben némi visszaesést könyvelhetett el, hiszen a korábbi 410,9 milliós eladásokhoz képest 16.7 százalékkal kevesebbet, 304,5 millió eurót vághattak zsebre. Ez persze még mindig nem ok az aggodalomra, de maga a trend azért nem lenne jó, ha folytatódna – egyébként a veszteség okát a kiadó elsősorban a második félév gyenge USA-beli eladásaival indokolta. Nos, a hét elején érdekes hírről számoltak be az üzleti lapok: egy befektetési alap, a Bluebay Value Recovery Fund felvásárolta az Infogrames részvényeinek 22,5 százalékát, ráadásul azt is bejelentették, hogy egy tavaly szeptemberi megállapodás értelmében meg sem állnak 49 százalék bekebelezéséig. Mint a cég képviselője elmondta, nincs szándékukban átvenni az ellenőrzést a kiadó felett, csupán az igazgatótanácsban, és így a közvetlen döntéshozatalban kívánnak részt venni. Érdekes fejlemény, mindenképpen figyelemmel kísérem a további fejleményeket.