A videojátékok javítják a látást?A javulás valódi oka, hogy kedvenc hobbink közben a szürke szín árnyalatait jobban meglátjuk egy egyszínű háttérrel szembeállítva. A kontrasztok érzékelése rendkívül fontos például azon alkalmakkor, amikor rossz látási viszonyok között vagy késő éjjel járművet vezetünk. A Nature Neuroscience szerint a videojátékokat akár arra is használhatnánk, hogy kifejezetten trenírozzuk látásunkat az ilyen alkalmakra.

A kontrasztok érzékelésének hiánya egyrészt az idős kor velejárója is, másrészt a tompalátás (amblyopia) nevű rendellenességhez is kötődik. Az ilyen betegség gyógyítása leginkább csak szemműtéttel vagy speciális szemüvegekkel érhető el.

Az University of Rochester a látásjavulás kapcsán még a játékokon belül is különbséget tesz, és kutatásai alapján az akcióprogramok áldásosabb hatással bírnak, mint a „békésebb”, kevésbé dinamikus programok. Az egyetem kutatói külön megvizsgálták azt is, hogy vajon nem arról van-e szó, hogy egyszerűen csak a „jobb látású” játékosok jobban szeretik az akciójátékokat és megállapították, hogy egyáltalán nem, miután olyan tesztalanyokat vettek rá napi játékos „tréningre”, akik azelőtt sohasem töltöttek be semmilyen játékszoftvert.

A kutatás másik eredménye, hogy azzal, hogy naponta sok időt töltünk el a monitor előtt, még nem feltétlen romlik látásunk, sőt, jelen esetben még javul is.