A japán játékfejlesztőkről tudni illik, hogy nem ismernek sem embert, sem istent, de amit a Square Enix művelt a Star Galaxy című böngészős játékával, az mindennek a teteje. A kiadó saját karaktert alkotott egy valós tudós, Obokata Haruko alapján, akinek virtuális mása, Haruko Oppenheimer tulajdonképpen egy veszedelmes őrült – arról nem is szólva, hogy a vezetéknevét attól a Dr. Otto Oppenheimertől kölcsönözte a Square Enix, akit az atombomba atyjaként tart számon a tudomány, és kinek ily módon benne volt a keze Japán lebombázásában a második világháború végén (zseniális).

Obokata annak köszönhette ezt a megtisztelő „kezelést”, hogy nemrégiben tudományos csalással vádolták meg. Doktori disszertációjában, melynek kivonata a Nature-ben is olvasható volt, a 31 éves őssejtkutató azt állította, hogy megtalálta az őssejt-programozás legjobb és legolcsóbb módját, ami egyfajta savfürdő. Az őssejtek átprogramozásának folyamata manapság még túlságosan bonyolult ahhoz, hogy ezek a különleges sejtek minden bennük rejlő potenciált kiaknázhatóvá tegyenek, Obokata munkája tehát afféle tudományos Szent Grálnak tűnik, ami karnyújtásnyi közelségbe hozhatja a visszanöveszthető szervek és végtagok tudományos fantasztikumba illő jövőképét.

Azaz hogy tűnt, ugyanis a Nobel-díj esélyes tanulmány a Japán Kutatóintézet elemzései szerint nem több szimpla csalásnál. Egyszer sem sikerült megismételni az abban olvasható eredményeket, Obokata államilag támogatott kutatásai pedig az intézet szerint csak arra voltak jók, hogy megrövidítsék az ország tudományos fejlesztésre szánt keretét. Ha a vádak igaznak bizonyulnak, Obokata a törvény előtt felelhet a tettei miatt.

Így már talán érthető, miért kellemetlen számára a Square Enix akciója. Az említett karakter ugyanis külsejében is emlékeztet a kutatóra, ráadásul a leírása szerint „veszélyes kísérleteket folytat, hogy megtalálja minden sejtek ősét”. A kiadó az ízléstelen poénért már bocsánatot kért, mi több, megváltoztatta a karakter nevét Jesca Fredre, aki immár nem őssejt-, hanem fegyvertechnológia-kutató. Hm.

Obokata nem kommentálta az esetet, bár valószínűleg nem esett jól neki, hogy egy tömegpusztító fegyver megalkotójához hasonlították, aki ráadásul az ő hazáján ejtett gyógyíthatatlan sebeket.

Haruko Obokata és a virtuális énje