Miközben a PC-piac már ötödik negyedéve mutat zuhanó tendenciát a hardvergyártók kimutatásai szerint, addig az ESA (Entertainment Software Association) érdekes dolgot állapított meg: az Egyesült Államokban több háztartásban használnak PC-t játékra, mint a sokkal elterjedtebb okostelefonokat vagy vezeték nélküli készülékeket.

Az egyesület ugyanis némi közvélemény-kutatás után arra jutott, hogy az USA területén a háztartások 68%-ában játszanak az emberek konzolokon, 63%-ában PC-n, 43%-ában okostelefonon, 37%-ában valamilyen kézi konzolon és csak 30%-ában a vezeték nélküli készülékek egyikén, az esetek többségében tableten.

Ahogy a számokból kivehető, bőven van átfedés, mégis jól mutatja, hogy a PC, mint játékplatform mennyire közel van az Xbox One, PS4, Wii U és a korábbi konzolgenerációk alkotta csoporthoz. Mi több, az okostelefonok és a vezeték nélküli készülékek kategóriái még együttes erővel is alig tudják maguk mögé utasítani a PC-t, mint multifunkciós eszközt. Persze ez nem cáfolja azt a tényt, hogy a PC-ipar jelenleg erősen lejtmenetben van, mindenesetre érdekes, hogy ennek ellenére is igen erősen tartja magát az USA határain belül.

Az ESA emellett közölt még néhány érdekes adatot, például az amerikaiak 58%-a játszik valamilyen videojátékkal, a játékosok 36%-a 36 éves vagy idősebb (az átlagéletkor 30), és 31%-uk felnőtt nő.

A PC még mindig népszerű az USA háztartásaiban

A PC a rágcsálók között is igen népszerű.