Sokan jósolják a kézikonzolok halálát, amit a PS Vita csúfos szereplése és a 3DS döcögős indulása is alátámasztani látszik. Ennek ellenére a Nintendo elnöke, Ivata Szatoru optimista a marokgépek jövőjét illetően. Szerinte a játékosok egy jelentős része mindig igényelni fogja a minőségi játékokat, melyeket okostelefonokon már nem minden esetben kapnak meg.


Ivata és a Wii -- vajon a Wii U-ra is ilyen büszke lesz?

"Nem azt mondom, hogy nincsenek olyan emberek, akik az okostelefonok szórakoztató faktora miatt nem vesznek soha kézikonzolt. Nem azt mondom, hogy ez nem igaz. Azt mondom, hogy még mindig vannak, akik megveszik a készülékeinket, és ez bizony tény. Ami az okostelefonokra megjelenő játékokat illeti, nem állítom, hogy nincs köztük gazdag, tartalmas, vagy kiemelkedő minőségű alkotás. Mégis mi garantáljuk az olyan kézbe vehető játékélményt, amit ezek az eszközök már sokszor képtelenek prezentálni."

Ivata fontosnak tartja kiemelni, hogy bár sok minőségi és sikeres mobiljáték létezik, mindig lesz egy olyan réteg, akiknek ez nem elég. Ha pedig jobban belegondolunk, igaza lehet, főleg, hogy a különösen jól sikerült telefonos és tabletes játékok csakis iOS-en hoznak pénzt, Androidon a kalózkodás brutálisan magas aránya miatt jó, ha tizedannyi játékot megvesznek a vásárlók. Egy érintőképernyőre optimalizált játék pedig nehezen veszi fel a versenyt a konzolexkluzív címekkel.

"Nem hiszem, hogy a gazdag, minőségi játékélmény utáni vágy valaha is eltűnne. Ez sosem fog elhalni."