2013 szeptemberének legnagyobb szenzációját a Microsoft bejelentése jelentette, miszerint a redmondi óriás 7,2 milliárd dollárét felvásárolta az akkor már lejtmenetben lévő Nokiát. A cég azóta próbál élre törni a mobilszférában, ám az iOS és az Android erőfölényét a Windows Phone eddig képtelen volt megtörni. A Microsoft tegnap tulajdonképpen hivatalossá tette, hogy benézték a boltot, és jelentősen átszervezik a mobil üzletágat.

A cég elnöke, Satya Nadella a dolgozóknak küldött nyílt levélben közölte: az elkövetkező hónapok során világszerte 7800 főt fognak elküldeni, elsősorban a mobilrészlegtől. Ezzel együtt a cég a Nokia felvásárlását érintő 7,6 milliárd dolláros értékcsökkenési leírást hajt végre, amivel tulajdonképpen a vállalat beismeri, hogy a 2013-as lépés üzletileg elhibázott döntés volt (ez egyébként Steve Ballmer akkori elnök utolsó lépése volt, Nadella végig ellenezte a dolgot). Mindezek mellett a Microsoft átszervezi a divíziót, ami 750-850 millió dollárt fog felemészteni. A Windows Phone nem szűnik meg, ám önálló üzletágból a Windows and Devices része lesz, és három szegmensre fókuszál: a minőséget, megbízhatóságot kereső üzleti felhasználókra, az olcsóbb megoldásokat preferáló vásárlókra, valamint a Windows-rajongókra, akik szívesen áldoznak a cég zászlóshajóira.

A leépítés egyébként egy nagyobb karcsúsítás egyik eleme, hiszen egy éve Satya Nadella világossá tette, hogy a hosszú távú tervek és az üzleti stabilitás érdekében a Microsoftnak 2015-ben megközelítőleg 18 ezer dolgozót kell leépítenie, és ebből 12.500 fő a mobil részlegtől fog távozni.

Microsoft - Nokia