Az újabb motorgenerációknak már nagyon szigorú előírásoknak kell megfelelniük. Ezt figyelembe kell vennünk a motorolaj kiválasztásánál is.

Milyen Volvo motorolaj jóváhagyások léteznek?

Ezzel az ismertetővel igyekszünk bemutatni a különböző szabványokat. Ennek segítségével könnyedén kiválaszthatjuk a Volvo teherautónkhoz legmegfelelőbb kenőanyagokat. Általánosságban elmondható, hogy ehhez a típushoz az 5W-30, 10W-30 10W-40 esetleg a 15W-40 viszkozitással rendelkező haszongépjármű motorolajokat kell keresnünk. Ezek közül is a nagyobb teljesítményű változatok közül válasszunk. Nagyon fontos, hogy ezeknek a folyadékoknak mindenképp meg kell felelniük a Volvo VDS 5, VDS 4,5, illetve VDS 4, VDS 3, esetleg VDS 2 leírásoknak.

olajshop.png

Nézzük, mik ezek a jóváírások

A Volvo VDS 5 jóváhagyást a Volvo 2020-ban vezette be. Az ezekkel az engedéllyel rendelkező olajokat a gyártó a 11 L, illetve a 13 L típusú motorokhoz ajánlja. Sőt, gyárilag is ezekkel a folyadékokkal töltik fel ezeket a motorokat. Ezeket a VDS 5-ös kvalifikációjú kenőanyagokat nagyon különleges összetétellel készítik. A magas teljesítménnyel rendelkező dízel motorok által támasztott követelményeknek is maradéktalanul megfelelnek. Az adalékolást egyedi, levédett fejlesztések szerint végzik. Megtervezésük során ügyeltek arra, hogy megfelelő teljesítményt nyújtsanak a jelenleg kapható összes 13 L Euro 6d motorban. Megfelelő tartósság mellett képesek megfelelni azok teljesítményszintjének.

A régebbi szabványok:

  • A Volvo VDS 4,5 szabványt a D11, D12 és D16 motorokhoz tervezték. Amikor a gyártás során feltöltik kenőanyaggal ezeket a motorokat, ez a szabvány biztosítja a teljesítményt ezekben a speciális szerkezetekben. Közepes, valamint kifejezetten magas teljesítményű dízelmotoroknál is megfelelő választást jelentenek. Az ezeknél a motoroknál megszokott részecskeszűrő technológiával is kompatibilitást mutatnak. Az európai és az amerikai kibocsátási normáknak is maradéktalanul megfelelnek. Fejlettségüknek hála, sokkal jobb kopásvédelmet és magasabb fokú oxidáció elleni védelmet biztosítanak a fém felületeknek.

  • Ha 2007 utáni gyártású teherautóval rendelkezünk, valószínűleg a VDS 4 szabványnak megfelelő kenőanyagok fogják a legjobb választást jelenteni. Segítségükkel az olajcsere intervallum kitolható. Ez pedig csökkenteni fogja az autó fenntartási költségeit. Ez az olajcsalád természetesen kompatibilis a régebbi formátumokkal is, így régebbi Volvo Truck motorokhoz is ideális lehet.

A Volvo hasznongépjárművek esetében is nagyon ajánlott odafigyelni a karbantartások elvégzésére, mert általuk meghosszabbítható a gépjárművek élettartama.