Ebben a cikkben a teljesség igénye nélkül megmutatjuk a legfontosabb dolgokat, amiket a centrifugál szivattyúk működéséről tudni érdemes. Illetve azt, hogy kinek és milyen helyzetben jelenthet jó megoldást egy ilyen eszköz.

Mit jelent az, hogy centrifugál szivattyú?

A Szivattyuk.hu webáruház szivattyúk terén a legszélesebb kínálattal várja az érdeklődőket. Ezek között többféle típusú megoldást találhatunk, melyek mindegyike eltérő elven működik, és eltérő feladatok ellátására alkalmas. Ezek egyike az úgynevezett centrifugál szivattyú is. Az egyik legelterjedtebb szivattyútípus, melynek működése során a folyadék szállításához egy forgó mozgást létrehozó motorra van szükség.

A mindennapok során a legtöbbször ezen az elven működő szivattyúkkal találkozhatunk. A centrifugál szivattyúkat ugyanis a háztartástól egészen a nagy teljesítményű, másodpercenként száz literes nagyságrendű folyadékszállító kapacitással rendelkező rendszerek esetében is alkalmazzák.

szivattyukhu-2024-marcius-linkmarketing-1.jpg

Hogyan működik a centrifugál szivattyú?

Ez a típus az úgynevezett örvényszivattyú elvén működik. Ennek lényege, hogy a szívó csatlakozáson beáramló folyadékot a meghajtómotor forgó mozgása segíti átáramoltatni a szivattyún. A forgó mozgást a motor tengelyére szerelt alkatrész, a járókerék vagy lapátkerék idézi elő. Ez a gyakorlatban is rendkívül egyszerűen történik.

A munka során a folyadék a tengellyel párhuzamosan érkezik a szivattyútérbe. Keresztülfolyik a forgó járókeréken, majd örvénylő mozgásba kezd. Ezután a járókerékről a tengelyre merőleges irányban távozik. Az így áramló folyadékot egy spirális, csigaházra emlékeztető alkatrésszel egy irányba terelik, végül a megnövekedett mozgási energiájú folyadék a szivattyú nyomócsonkján keresztül távozik.

Milyen helyzetekben használható egy ilyen eszköz?

A centrifugál szivattyúk felhasználási területe meglehetősen széles. Nagyon sokféle méretben és kialakításban léteznek, alkalmazkodva az adott felhasználási terület speciális igényeihez. Teljesítménytől függően otthoni és ipari munkavégzésre egyaránt alkalmas modelleket is vásárolhatunk. 

Szennyvízátemelő szivattyúk vagy épp önfelszívó locsolószivattyúk esetében is találkozhatunk ezzel a megoldással, de az egyéb ipari felhasználás is gyakori. Nem véletlenül, hiszen jó szolgálatot tesznek azokban az esetekben, amikor nagy mennyiségű folyadék szállítására viszonylag alacsony nyomáson van szükségünk. A modern centrifugál gépek könnyen kezelhetők, egyszerűen karbantarthatók, valamint viszonylag alacsony zajszint mellett üzemeltethetők.