A terasz és az erkély azért is fontos része a lakásnak, mert általa kiléphetünk a zárt térből, és pillanatok alatt kint lehetünk a friss levegőn. Sőt akár otthonosan be is rendezhetjük, és értékes, pihentető perceket tölthetünk el rajta.

A terasz szerepe

A terasz és a lakás kapcsolatát a Zsola Ablak Kft. teraszajtói biztosítják, ha pedig egy nagy panorámás változatot választunk, akkor igen látványos megoldást találhatunk, ami az egész lakás díszévé válhat.

muany.jpg

A terasz sokféle szerepet játszik a lakók életében. Aki dohányzik, annak ez ideális hely erre a tevékenységre, de ha kiteszünk egy kis asztalt és székeket, akkor egy kávé mellett elolvashatjuk a reggeli híreket, vagy válaszolhatunk bejövő e-mailjeinkre.

Aki otthon dolgozik, jó időben kiülhet az erkélyre a laptopjával, de ha csak egy kis napfürdőre vágyunk, akkor is megpihenhetünk itt néhány percre. Ha vendégeket fogadunk, akkor a terasz kitágítja a teret, így kényelmesebben elférnek látogatóink, de olyan praktikus célra is kiváló, mint a teregetés.

A teraszajtó kiválasztása

Ha lehetőségünk van nagy teraszt építeni, akkor ehhez érdemes nagy panorámás emelő-toló, vagy toló-bukó erkélyajtót választani, hiszen ezáltal a teraszt szinte hozzákapcsolhatjuk a lakáshoz és plusz szobaként kezelhetjük.

Ezek a teraszajtók nyitáskor nem foglalnak helyet, hiszen a mozgó rész elcsúszik a fix rész előtt, az emelőrendszerű megoldás ráadásul teljesen akadálymentes közlekedést biztosít, ugyanis a küszöb belesüllyed a padlóba.

A panorámás teraszajtók működtetése

Bár ezek az ajtók hatalmas nyílásokat is ki tudnak tölteni, hiszen akár 10 méter szélességre is alkalmazhatók, azonban ennek ellenére a működtetésük még egy gyermek számára sem jelent akadályt, mivel az erőkifejtés döntő részét a vasalat végzi. A mozgatás sima, csendes és gördülékeny, annak ellenére, hogy a szárny akár 130 kg is lehet. A vasalat az ajtószárnyat záráskor behúzza bukó állásba, nyitáskor pedig kitolja.

Erkélyajtók cseréje

A panellakások nyílászáróinak cseréje esetén az egy-, vagy kétszárnyú erkélyajtót is cserélni kell, ehhez mindenképpen olyan vállalkozást keressen, aki precízen, személyesen méri fel a cserélendő ablakokat és ajtókat, valamint a csere után a kisebb kőművesmunkákat is elvégzi, így a beruházás befejeztével egy helyreállított lakótér vár ránk.

Ha az erkélyajtó 210 cm-nél magasabb, akkor mindenképpen olyat válasszon, ami vízszintes szárnyosztót tartalmaz, ez stabilizálja az ajtót. Érdemes behúzót is kérni, ezzel kívülről is be tudjuk csukni a nyílászárót.

A teraszok, erkélyek hozzájárulnak egészségi állapotunk javításához, a család regenerációjához, segítik pihenésünket és kikapcsolódásunkat. Ehhez mindenképpen válasszon megfelelő erkélyajtót és a beépítéshez megbízható kivitelezőt!