Idén ünnepli huszadik évfordulóját a PlayStation-exkluzív Killzone franchise első része, amely 2004-ben feltette a holland Guerrilla Games fejlesztőstúdióját a videojátékipar térképére. A játék akkoriban igazi kuriózumnak számított, hiszen az Xboxszal ellentétben a Sony konzolja még nem rendelkezett saját FPS-sel, a Killzone képében viszont új húzónevet üdvözölhettünk. Noha az alkotás főleg vegyes kritikákat kapott, mégis több mint 2 millió példányban kelt el, szóval jöttek a folytatások: a második rész 2009-ben (a gamerek szerint máig ez a legjobb epizód a szériában), majd a harmadik 2011-ben jelent meg, utoljára pedig 2013-ban találkoztunk a sorozattal a nem valami patinás Shadow Fall képében. Azóta a Guerrilla Games más vizekre evezett, 2017-ben érkezett meg a Horizon Zero Dawn, aztán 2022-ben a Horizon Forbidden West, amelyeket összességében sokkal nagyobb felhajtás övezett, és kereskedelmileg is köröket vertek a Killzone-játékokra.

A mocskos és véres galaktikus lövöldét tehát kispadra ültette a Guerrilla, és nem úgy tűnik, hogy egyhamar vissza fognak hozzá térni a fejlesztők. Roy Postma, a stúdió művészeti vezetője a Washington Postnak adott interjújában beszélt arról, hogy a Killzone: Shadow Fall megjelenése után a csapatnak egyszerűen elege lett a sötét és nyomasztó szériából, ezért valami olyat kerestek, ami ennek a szöges ellentéte. Végül így jutottak el a Horizonig, amivel aztán a szélesebb közönséget is meg tudták szólítani. „Azt gondolom, hogy azokkal a témákkal, melyeket ez a sztori és ezek a karakterek képviselnek, minden korosztály és ember azonosulni tud, például hogy olyan barátaid vannak, akikre családtagként tekintesz, és hogy megtalálod a helyedet a világban.”

Az éles váltás végeredményben bejött a stúdiónak, aminek újabb fényes bizonyítéka, hogy Lego-játék is készült a Horizon alapján. Kate Bryant, a Lego termékmenedzsere szerint a Lego Horizon Adventures a bohókás, flúgos stílusa miatt segíteni fog abban, hogy a franchise eljusson egy még szélesebb közönséghez, mivel a fő-sorozattal ellentétben ezzel már a legtöbb 10 éves gyerek is tud játszani.

A játékot a Guerrilla Games a Studio Gobóval közösen fejlesztette, és november 14-én jelenik meg. Emellett gyártás alatt áll a Horizon Zero Dawn Remastered is, ami grafikai szempontból minden bizonnyal közelebb hozza majd a játékot a Horizon Forbidden Westhez.

A borítókép forrása: Guerrilla Games