A free-to-play jelenleg a játékvilág keserédes fagylaltja: egyrészről örülünk neki, hisz olyan dolgokat is lehetővé tesz, amit a klasszikus bolti forgalmazás nem, ugyanakkor úgy néz ki, hogy hosszú távon árt a produktumok minőségének, ha nincs mögöttük folyamatos stabil kiadói háttértámogatás. Na meg ugye az F2P nem igazán kedvez a nem online beállítottságú projekteknek, szóval ha tényleg ez a jövő, akkor a szóló játékmód egyszerűen kihal.

Crysis 3 JátékképekCrysis 3 JátékképekCrysis 3 Játékképek
Crysis 3 -- az utolsó teljes árú Crytek-játék

Mindez viszont láthatóan nem aggasztja a német Cryteket. A srácok a Crysis 3 megjelenése után kizárólag free-to-play programokat szeretnének fejleszteni, most pedig a Sonynak is megmondták a frankót. Cevat Yerli az MCV-nek adott interjújában dicsérte a Dust 514 kezdeményezését (az a shooter is F2P lesz, ha ezer év múlva megjelenik), majd kijelentette, hogy az ingyenes játékok támogatásával a Sony megnyerheti a következő konzolháborút.

"A Sony nagy lépést tesz előre azzal a játékkal, ezért mindenképpen dicséretet érdemel. Ha a jövőben is előnyben részesíti a free-to-play játékokat, a PlayStation lehet a vezető konzol. Márpedig egyre biztosabb, hogy aki a konzolpiacon akar előretörni, annak kemény döntéseket kell hoznia. Legutóbb mi az Xbox mellé álltunk, mely a generáció vezető gépe lett, és ezt egy csomó őrült ötletnek köszönhette, mint az Xbox Live, meg ilyesmik. Öt év alatt viszont változtak a dolgok, a Sony sokkal agresszívabb. Ez egy ciklikus ipar, és úgy érzem, ismét fordul majd a kocka."

A Sony egyelőre nem sokat ebszélt az új PlayStationről. Azt tudjuk, hogy a gép teljes erőbedobással készül, és hogy minden bizonnyal sokkal erősebb lesz, mint bármi, amit eddig láttunk -- az is elképzelhető, hogy köröket ver majd az új Xboxra. Az általa támogatott üzleti modellek azonban egyelőre titkosak, és minden bizonnyal azok is maradnak a 2013-as E3-ig.