A mai napon lett 61 éves Hollywood egyik legünnepeltebb csillaga, Tom Cruise. Nyugodtan kijelenthető, hogy nemcsak 10, de akár 20 évet is simán letagadhatna a színész, aki egyébként is szeret veszélyesen élni. Cruise híres arról, hogy a filmjeiben nem igazán veszi igénybe dublőrök és kaszkadőrök segítségét, hanem igyekszik megcsinálni mindent ő maga. Ez vonatkozik éppúgy a verekedős harcjelenetekre, mint a legextrémebb és legveszélyesebb kaszkadőrmutatványokra egyaránt. Utóbbiakból öt olyat gyűjtöttünk össze, ahol tényleg csak egy hajszálón lógott a színész élete, vagy legalábbis meglehetősen nagy veszélyben volt a testi épsége.

5. A kés (Mission: Impossible 2)

A rendező, John Woo és Tom Cruise a hitelesség miatt azt szerették volna, ha a Dougray Scott-tal folytatott késes harc kifejezetten veszélyesnek tűnjön. Mivel Cruise bevállal mindent, valahogy rávette Scottot, hogy az egy igazi kést próbáljon a színész szemgolyójába nyomni. A kést gondosan egy kimért kábelhez kötötték, ami negyed centire tartotta a szemétől, de az, hogy egy apró baki vagy óvatlan mozdulat azonnal megvakíthatta volna az egyik szemére, egészen félelmetes.

3cj3tz9bazt31.jpg

4. Mély levegő! (Mission: Impossible – Titkos nemzet)

Mindenki próbálta már visszatartani a lélegzetét a víz alatt, hogy lássa, meddig bírja. Egy átlagos ember körülbelül 30 másodpercig képes erre. Most képzeljük el, hogy ezt 13-szor olyan sokáig csináljuk. Igen, Tom Cruise 6 és fél percig tartotta vissza a lélegzetét a víz alatt. A The Graham Norton Show egyik 2016-os epizódjában Cruise elárulta, hogy szakértőket hívtak hozzá, hogy megtanítsák, hogyan lassítsa le a szívverését, hogy kevesebb oxigénre legyen szüksége.

tomcruisegrabbingbottom.jpg

3. Hatalmas ugrás (Mission: Impossible – Utóhatás)

Ez az a mutatvány, amit a színész legszívesebben inkább elfelejtene. A jelenetben, miközben társát, Henry Cavil-t üldözte, Cruise-nak minden ideális volt ahhoz, hogy egy szomszédos épületre ugorjon. A színészre néhány biztonsági kötelet erősítettek, hogy segítsenek neki az épületek közötti távolságot leküzdeni. A mutatvány azonban csúfos kudarcot vallott, mivel Cruise sebessége nem volt elég gyors ahhoz, hogy precíz landolást érjen el. Tom végül lábbal előre az épület falának ütközött, a bokája kifordult és el is tört. Azonnal orvosi ellátást kapott, viszont a jelenetet megtartották, ugyanis a sérülése ellenére futott tovább.

main-qimg-d7f9595b379f4cb21ede453a422542e9.jpg

2. A Burdzs Kalifa tetején (Mission: Impossible – Fantom protokoll)

Amikor kiderült, hogy Tom Cruise bármiféle CGI vagy számítógépes effekt használata nélkül, valóban megmássza a világ legmagasabb épületét a Fantom protokoll-ban, a világ teljesen megdöbbent. A hír gyorsan terjedt, és a veszélyes mutatvány kifizetődött, mivel a Fantom protokoll a 2010-es évek elejének egyik legtöbbet emlegetett filmje lett. Annak ellenére, hogy a forgatás rendkívül nagy kihívást jelentett, Brad Bird rendező és Cruise sikeresen és biztonságosan végrehajtották a kaszkadőrmutatványt: Cruise felmászott, végigfutott az ikonikus Burdzs Kalifa oldalán, majd átlendült az ablakon. A mutatvány forgatása előtt több profi hegymászóval, kaszkadőrrel, építésszel és mérnökkel is konzultáltak. Tom Cruise-nak azonban ez nem volt elég. Egy kora reggel, a forgatás megkezdése előtt megkérdezte, hogy kiülhetne-e a torony tetején, biztonsági heveder és rögzítő-kötelek nélkül egy gyors fotó erejéig – kiülhetett.

001dbd00-5cf3-11ec-9eb1-c4dec7d5f4fe.jpg

1. A gép felszáll (Mission: Impossible – Titkos nemzet)

A franchise ötödik részének forgatásakor Cruise egy éppen felszálló, teherszállító repülőgép külső oldalához szíjazta magát egy felejthetetlen akciójelenet erejéig. A mutatványt 48 óra alatt forgatták le, a repülőgép nyolcszor szállt fel és le, mire megkapták a tökéletes felvételt. Cruise elmondása szerint a repülő olyan gyorsan haladt, hogy egy alkalommal egy felcsapódó kő eltalálta a bordáját, és majdnem összetörte azt. Ha valami rosszul sült volna el a jelenet közepén, nem tudott volna beszállni a gépbe, amíg az le nem száll. De a jelenetet sikerült felvenni és a film egyik csúcspontja lett.

image-asset.jpeg

Mindezek mellett ott van még a Top Gun: Maverick vagy épp a 2017-es Múmia egy-egy jelenete, de a legelképesztőbb kaszkadőrmutatványt – ha hinni lehet a beszámolóknak – a hamarosan érkező Mission: Impossible: Leszámolás – Első rész című filmben láthatjuk a 61 éves színésztől, amiben motorral ugratott bele egy szakadékba – már nagyon várjuk, hogy moziban láthassuk!