A 2008-as év Top 100 modja szavazás

A moddb.com oldalán egy jó ideje már voksolhattok kedvenc modjaitokra, esetleg játékhoz kötött módosításaitokra. A listán szerepel jó pár ínyencség, melyek közül néhány arra méltó szerencsést már megtalálhattok a PGO letöltésrendszerében is, de úgy néz ki, lesz még pár olyan relikvia, mellyel majd még biztosan összefuthattok akár az oldalon keresztül is. A szótól homlokukat ráncolók számára segítségképpen: a mod egy olyan, akár egyedülálló, akár közvetlen játékhoz tartozó változtatás, esetleg szintén teljesen eltérő, kizárólag a motort használó produktum, mely különbözik az eredeti sémától és ingyenes(egy-két kivételtől eltekintve, pl. Garry's Mod). Ilyenek például a térképcsomagok, optikai finomhangolók, önálló történettel, pályákkal rendelkező, egyedi kivitellel bíró változtatások. Megjegyzés: a hivatalos modifikációkat DLC-knek nevezzük (Downloadable Content - Letölthető tartalom, néha nem ingyér').

A modok között érdekes alkotásokkal találkozhatunk, közülük az egyik említésre méltó a mára már óriási sikereket elért (nem csak játékmenet tekintetében) Garry's Mod, mely a Source-motort használva lehetetlen, fiktív környezet mellett, szerkesztőként is operálva, a Half-Life és egyéb source-os játékok karaktereit figurázza ki -- vicces, egyedi, tuti siker, hisz kiélheted kreativitásodat mindenféle objektumot létrehozva, különböző NPC-ket becsempészve pedig akár poénos jeleneteket teremthetsz, ráadásul még fizikaórákra is tökéletesen passzolna a cucc.



Beszélhetünk a Jedi Academyhez készített Knights of The Force modfikációról is, amiből igaz, még csak az első rész jelent meg, viszont újabb élvezetes perceket szerzett a játékot birtokló, bizonyára Csillagok háborúja-fanatikusok számára. A mod története még maga a játék megjelenése idején fejlesztésbe kezdett időszakába nyúlik vissza, már évek óta kint kéne lennie, volt idő, mikor kacsának hittük, de megjelent az első rész, aztán kaptunk néhány frissítést, Force Unleashed modot a modhoz, és miegyéb. A lényege a Csillagok háborúja könyvekben és filmekben feldolgozott epikus jelenetek átültetése volt a játékba. Választották már az év modjának is, de akkor még nem tudták, hogy ez ennyire el fog nyúlni -- védelmére szólva, a projektet nagyrészt egyetlen egy férfi vezeti és készíti -- szép teljesítmény, csak adnák már ki! Sajnálatos módon a kettőezer-nyolcas válogatásba már nem kerülhetett be.

Mielőtt letámadnátok, megemlítem, hogy van még tetemes mennyiségű hasonló kaliberű darab a garázsprojektek közül, de inkább nézzetek rájuk ti magatok, hiszen a moddb oldalán játékonként szavazhattok a már megjelent, és a még debütálásra váró modifikációkra.


Hadd látom az oldalt, hol szavazhatok!