A Sony annak idején elég nehézkesen indította be a PS3-at. A gép a tervezetthez képest egy évet késett, sokáig behozhatatlannak tűnő előnyt engedve a konkurens Xbox 360-nak, és sem a startcímek, sem a konzol ára nem tették ajánlott vétellé a gépet. Egy rövid ideig még az is kérdéses volt, hogy a japán gyártó marad-e a konzolpiacon, vagy a PS3-mal végleg kivonul, de végül csak sikerült megvetniük a lábukat, és mostanra egy ár/érték arányban utánozhatatlan géppé varázsolták a 2006-ban debütált PS3-at. Amiből ráadásul 80 millió példányt adtak el világszerte.

A friss adatok fényében elégedetten dőlhetnek hátra a PS3 mögött álló marketingemberek, igaz, a sikerhez kiváló játékokra is szükség volt. A konzol még idén is fantasztikus exkluzív címekkel jelentkezett, tavasszal a God of War: Ascension, nyáron a The Last of Us, ősszel a kritkusoknál kicsit kevésbé jól fogadott Beyond, télen pedig a Gran Turismo 6 kényeztette, illetve fogja kényeztetni a masina szerelmeseit. Eddig egyébként 4332 játék jelent meg a platformra, és jelenleg 220 ezer digitális termék kapható a PlayStation Store-ban.

A PS3-ban a Sony szerint még sok év van, simán kihozhatják belőle a 2006-ban jósolt tíz esztendős ciklust. Mindezt úgy, hogy még ebben a hónapban elstartol a következő generációt képviselő PS4, ami az eddigi információk alapján visszahelyezheti a koronát a japán gyártó fejére.

PS3

PS3 a 2006-os E3-on -- akkor még senki sem tudta,
mit várhatunk el a notórius későtől