Cameron Diaz élete és karrierje maga a csoda, a színésznő ugyanis olyan utat járt be, amiről más hollywoodi híresség csak álmodozott fiatalkorában. 1972. augusztus 30-án született San Diegóban, Kaliforniában. Édesapja, Emilio Diaz kubai bevándorlók gyermeke volt, és egy olajfúró brigádot vezetett, míg édesanyja, Billie Early német, angol, holland és cseroki felmenőkkel is bírt, de Amerikában született. Az ünnepelt 16 évesen, modellként kezdte a pályafutását. A korai sikereinek köszönhetően már fiatalon részt vett néhány világ körüli utazáson – többek között olyan országokba sikerült eljutnia, mint Japán, Ausztrália, Marokkó és Párizs. Mielőtt színészként ismertté vált volna, már szerepelt néhány reklámkampányban (példának okáért a Calvin Klein és a Coca-Cola is dolgozott vele), 17 évesen pedig a híres, amerikai tinilányoknak szóló Seventeen magazin címlapján is láthatták az olvasók.

cameron1.jpg

A kép forrása: POPSUGAR

Mindenféle előképzettség nélkül, 21 évesen elment A maszk szereplőválogatására, ahol találkozott a film producereivel. A női főszereplő megtalálása gyorsan véget is ért, hiszen az ifjú tehetség mindenkit levett a lábáról. A film forgatásával egyidőben elkezdett színjátszó órákra is járni – annak ellenére, hogy akkoriban sokan azt állították, a vérében van a szakma. Az imént említett vígjáték akkorát robbant 1994-ben, hogy 351 millió dolláros összbevételt termelt (23 millió volt a büdzsé), és Jim Carrey nevét is újra a csúcsra repítette. Diaz pedig egy olyan emlékezetes belépőt villantott, hogy Hollywood egyből felkarolta.

A rákövetkező években nagyon produktív volt a születésnaposunk, mivel sorra jöttek azok a filmek, amelyekben szintén kiemelkedő alakítást nyújtott. Ezek közül a legemlékezetesebbek Az utolsó vacsora, a Féktelen Minnesota, az Álljon meg a nászmenet, a Minden héten háború, a Keresd a nőt! és a John Malkovich-menet. Az utóbbiért egyébként Golden Globe, BAFTA és SAG jelöléseket is kapott a Legjobb Női Mellékszereplő kategóriában. 

cameron2.jpg

A kép forrása: People

Az ezredforduló után Diaz még magasabb szintre emelte karrierjét. Sorra vállalta el a szerepeket, ráadásul volt olyan eset, hogy egyszerre két film is érkezett tőle ugyanabban az évben – bár ez a rendkívüli hajsza végül rányomta a bélyegét a későbbi karrierjére. 2001-ben Golden Globe, SAG Awards és A.F.I. Awards jelöléseket kapott a Vanília égbolt során nyújtott teljesítményéért, emellett pedig a hangját adta Fiona hercegnőnek a Shrek címet viselő, mindenki által jól ismert klasszikusban, amiért 10 millió dollárt tehetett zsebre. 2003-ban aztán újabb Golden Globe-jelölést tudhatott magáénak Martin Scorsese epikus filmjének, a New York bandáinak köszönhetően, nem mellesleg ő lett a harmadik színésznő, aki – Julia Roberts és Reese Witherspoon mellett – 20 millió dollárt kapott egy szerepért – ez a szép kis summa amúgy a Charlie Angyalai – Teljes Gázzal névre hallgató, felettébb rosszul sikerült alkotásért ütötte a markát.

A filmezés mellett Cameron Diaz nagy hódolója az egészséges életmódnak, amit remekül szemléltet, hogy 2013-ban még egy fitness könyvet is megjelentetett The Body Book címmel. 2014-ben egy saját cipőmárkát is a piacra dobott, amivel a kényelem és a divat szinergiáját hangsúlyozták, és ha mindez nem lenne elég, 2022-ben egy különleges bor márkát is elindított, Avaline néven. Az pedig már tényleg csak a hab a tortán, hogy emellett még környezetvédelmi aktivistais. 

cameron3.jpg

A kép forrása: Vox

A színésznő 2018–ban vonult vissza, tehát több évvel az (eddig) utolsó filmje, a 2014-es Annie forgatása után. Elmondása szerint már régóta érlelődött benne, hogy végleg felhagy a színészkedéssel, mivel rengeteg időt vett el az életéből, a munka pedig teljességgel felemésztette. Amikor megkérdezték tőle, hogy fog-e még a jövőben filmekben szerepelni, akkor határozottan azt válaszolta, hogy nem. Egy későbbi interjúban pedig már arról beszélt, hogy amióta nincs reflektorfényben, azóta béke költözött a lelkébe, és végre tud a számára fontos dolgokkal foglalkozni. Legfőképpen a családjára koncentrál, valamint arra, hogy egy szem gyereke ne szenvedjen hiányt semmiben. Kislányát, Raddix Maddent, párját, Benji Maddent és persze őt magát legutoljára egy családi nyaraláson kapták lencsevégre, ahol nagyon boldognak tűntek együtt.

cameron4.jpg

A kép forrása: Shape

2022-ben kapott szárnyra a pletyka, miszerint mégis visszatér a kamerák elé, tavaly szeptemberben pedig hivatalosan is megerősítették, hogy Jamie Foxx sikeresen visszacsábította egy film erejéig – a Netflix műhelyében készülő Back in Action miatt adta be a derekát a népszerű színésznek. Milyen találó a produkció címe, igaz? Nem sokkal később maga Diaz is  beszélt az új szerepről, ám hozzátette, hogy miután teljesíti a „kötelességét”, újra a háttérbe vonul. Ennek ellenére mi azért bízunk benne, hogy egy-egy hosszabb szünet után még fel fog tűnni néhány alkotásban. Addig is, mi minden évben megemlékezünk rá, és minden évben boldog születésnapot kívánunk neki!